Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα παραιτηθείτε αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθείς;

Ζητάτε αποδείξεις από τους «άθλιους δημοσιογράφους» που έκαναν τις αποκαλύψεις και ταυτόχρονα τους απειλείτε με φυλάκιση αν τις δώσουν. Κάνατε την ΕΥΠ οικογενειακή σας υπόθεση. Ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούσε;

Τσίπρας: Θα παραιτηθείτε αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθείς;

Με τη φράση «χαίρομαι που βρήκατε επιτέλους τον δρόμο να έρθετε στη Βουλή, διότι εδώ και 40 ημέρες κρύβεστε», ο Αλέξης Τσίπρας διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό, στον οποίο απηύθυνε ευθείες κατηγορίες τόσο για τις παρακολουθήσεις όσο και για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που τις αφορούν.
«Και για να ξεκινήσουμε από τα βασικά: γιατί κρύβεστε; Μόνο οι ένοχοι κρύβονται», συνέχισε, ανοίγοντας τη βεντάλια της παρέμβασής του.

Τα βασικά σημεία:

  • Εσείς δεν κρυφτήκατε μόνο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν η αρμόδια επιτροπή του σας κάλεσε να τοποθετηθείτε.
  • Γιατί ακόμη κι αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο και καμία ένδειξη που να δηλώνει την ενοχή σας, τη δηλώνουν οι ίδιες σας οι πράξεις.
  • Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει την ΕΥΠ στην ευθύνη του Πρωθυπουργικού γραφείου;
  • Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δεν πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα;
  • Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και πότε; Όλως τυχαίως, 10 μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα κ. Βλάχου, σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Κουκάκη.
  • Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
  • Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;
  • Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή;
  • Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρούν το απόρρητο;
  • Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ;
  • Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί σας έχουν τεθεί σε παρακολούθηση;


Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά. Και τι δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις; Έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε; Που εξαπατήθηκε; Από ποιον άραγε; Από τον ανιψιό σας, που είχατε ως βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ, διότι φαίνεται ότι η εθνική ασφάλεια στο μυαλό σας ήταν μια οικογενειακή υπόθεση; Εσείς δεν είπατε σε συνέντευξή σας στους Sunday Τimes, ότι αποπέμψατε τον ανιψιό σας για το σκάνδαλο; Ο ίδιος όμως δήλωσε στη Θεσμών και Διαφάνειας ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, αλλά παραιτήθηκε.

Γιατί δεν κάνετε μήνυση και εκβιάζετε;

Απαντήστε μου τότε σε κάτι απλό: γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια μήνυση στους «άθλιους δημοσιογράφους» που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις αποκαλύψεις; Και για να το πω και διαφορετικά: πώς γίνεται την ίδια στιγμή που ζητάτε σε κάποιον να φέρει τις αποδείξεις, την ίδια στιγμή τα στελέχη σας να απειλούν με θράσος ότι όποιος προσκομίσει αποδείξεις θα πάει φυλακή; Αν αυτό από μόνο του δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι; Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε. Και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε. Οφείλετε όμως να γνωρίζετε, αφού παριστάνετε και τον φιλελεύθερο, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις, αυτή είναι η δουλειά της, παντού στον κόσμο. Από κει και πέρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρχές.

Έχω το δικαίωμα να μάθω

Αν όπως λέτε είστε αθώος:

  • Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. (Στο σημείο αυτό επικαλέσθηκε και τη φράση του Αντώνη Σαμαρά χθες ότι «το απόρρητο δεν πρέπει να είναι μία βολική δικαιολογία»).
  • Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι.
  • Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.
  • Ψηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση.

Χθες, απεύθυνα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που τόσο πολύ επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο, έχω το δικαίωμα να γνωρίζω, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν. Όλος ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Θα το επικροτήσετε ή θα κρυφτείτε και πάλι;

Ποιοι άλλοι; Και την κ. Καϊλή;…

Η ΕΥΠ ήταν και είναι στο γραφείο σας, υπό τη δική σας θεσμική σκέπη. Παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νόμιμη επισύνδεση, πέραν του κ. Ανδρουλάκη, και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ, πλην του κ. Ανδρουλάκη, και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης; Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές; Τον κ. Κύρτσο, την κυρία Καϊλή; Παρακολουθούσε τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Χρωστάτε μια καθαρή απάντηση. Κάνατε την ΕΥΠ τσιφλίκι σας και οικογενειακή σας υπόθεση. Αναφερόμενος ειδικά στις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου, απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη: «Δεσμευθείτε πως αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθείς, θα παραιτηθείτε αμέσως από πρωθυπουργός».

Το ν/σχ σας έχει αποδομηθεί πλήρως

Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, που σημειωτέον έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αλλά και από τις καθ' ύλην αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή. Μια συνταγματική εκτροπή που πλήττει ευθέως τα θεμέλια του Πολιτεύματος.

Θέλετε να μιλήσουμε για το πραγματικό θεσμικό πρόβλημα; Είναι αυτό που εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε με την τροπολογία σας για να καλύψετε την υπόθεση Κουκάκη, με την κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου της παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την υπόθεσή του. Και μόνο αυτή η τροπολογία να υπήρχε ως στοιχείο από ολόκληρη την υπόθεση, θα αποτελούσε τον αψευδή μάρτυρα της ενοχής σας. Το ότι θελήσατε από νωρίς να τυφλώσετε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή και τους ενδιαφερόμενους δείχνει τον δόλο σας. Τι αλλάζετε τώρα σχετικά με αυτό το ζήτημα της ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ;

Αφού ακυρώσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους, καταργώντας το δικαίωμα του θιγόμενου να ενημερώνεται, τώρα για τα μάτια του κόσμου το επαναφέρετε, αλλά βάζοντας χρονικό όριο τριών ετών από το τέλος της παρακολούθησης. Και ποιος θα τους ενημερώνει τότε; Όχι η ΑΔΑΕ αλλά μια τριμελής επιτροπή, όπου η ΑΔΑΕ παίζει τον ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας.

Η αρχή, η οποία από το Σύνταγμα και το άρθρο 19 έχει εξουσία και αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις διαδικασίες και τις πράξεις της, θα εξαρτάται από τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, που θα είναι οι εισαγγελείς που διέταξαν την άρση του απορρήτου και οι οποίοι θα μπορούν να πλειοψηφούν έναντι της ΑΔΑΕ, ώστε να μην ελέγχονται για τις αποφάσεις τους. Φοβερή σύλληψη…

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, υπενθύμισε ότι αυτές έγιναν από επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών (σ.σ. που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ). «Βγείτε ευθέως και κατηγορήστε τους για τις αλλαγές», κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v