Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργούς;

«Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ», τόνισε στη δευτερολογία του. Σφοδρή επίθεση με ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ξέρατε αν επί ημερών σας παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι και πολιτικοί;

Μητσοτάκης: Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργούς;

To νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να άρει αστοχίες που αναδείχτηκαν με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και να οριοθετήσει το πεδίο στο οποίο καλούνται να κινούνται όλοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός τοποθετούμενος στη Βουλή.

Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική, συνέχισε. Η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, όπως:

  • Η καθολική απαγόρευση διακίνησης κακόβουλων λογισμικών.
  • Ο διοικητής της ΕΥΠ πλέον θα είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. «Ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ».
  • Συστήνεται ακαδημία μυστικών υπηρεσιών και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.
  • Γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας «εθνικής ασφάλειας».
  • Μπαίνουν περισσότερα φίλτρα ελέγχου στα αιτήματα άρσης απορρήτου.
  • Η ενημέρωση όσων μπαίνουν σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από τρία χρόνια, μετά από κρίση ειδικής επιτροπής.
  • Τα αρχεία θα διαγράφονται σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά ο φάκελος θα κρατείται για 10 χρόνια.
  • Απαγορεύεται η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτες.

Οι λίστες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πληθωρισμό από «αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων». Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, καλλιτέχνες. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές, χωρίς ποτέ να δίνεται ένα στοιχείο. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Δεν ζητήσατε ποτέ μια συγγνώμη για την άθλια σκευωρία».

«Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή εμπλοκή και των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα. «Σε αυτό το πεδίο δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια», τόνισε.
«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στον λαβύρινθο της λάσπης», δήλωσε. Αναφέρθηκε δε σε προσπάθεια να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ισως δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναζητήσει δικαιολογία για την ήττα του στις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Αλέξη Τσίπρα:

  • Γιατί συνδέετε νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ημερών σας, πέραν του Πιτσιόρλα;
  • Μήπως χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση τηλεφώνων πολιτικών σας αντιπάλων;
  • Γιατί αλλάξατε το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ;
  • Γιατί πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον ποινικό κώδικα;
  • Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών;

Να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή

Γιατί αρνείστε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή βελτιώνοντας το πλαίσιο, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος συνολικά στην αντιπολίτευση. Εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει ένα βήμα μπροστά, απομακρυνόμενοι από το γκρίζο. «Το χθες το έχει αναλάβει η δικαιοσύνη, το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια. Κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο».

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει θεσμικά, συμπλήρωσε.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στον βούρκο τη δημοκρατία», κατέληξε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Η δευτερολογία

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την επίκληση από τον κ. Τσίπρα των τοποθετήσεων των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για το απόρρητο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να δείτε πόσο ομοιογενής είναι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ήταν ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Πολωνία), παρά τις επιμέρους αδυναμίες».

Παράλληλα, τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά. Στην πρόκληση Τσίπρα να κάνει μήνυση στους δημοσιογράφους για τα σχετικά δημοσιεύματα, σημείωσε: «Δεν έχω κάνει ποτέ μήνυση και αγωγή σε δημοσιογράφο, είναι προσωπική μου επιλογή, αν έκανα, εκεί θα μιλούσατε για κράτος δικαίου. Όμως εδώ συνέβη το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης γιατί θίχθηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι 10 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για να στηθεί αυτή η ιστορία, της οποίας ήταν επικεφαλής ο κ. Βαξεβάνης. Ας μου ξανακάνει αγωγή».

Στην περιβόητη λίστα του predator, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «αν είναι ακριβής -που έχω κάθε λόγο να την αμφισβητώ- παρακολουθούνταν 5 στενοί μου συνεργάτες και η γραμματέας μου. Σημαίνει αυτό ότι κάποιος ήθελε να παρακολουθεί εμένα που μιλούσα με αυτούς. Δηλαδή -λέτε- εγώ παρακολουθούσα εμένα; Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη για να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσουμε επιδόματα;».

Ειδικά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Φλώρο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα ότι δήθεν τον παρακολουθούσα, δεν θέλω να το σχολιάσω, όμως κάποιοι στην άλλη πλευρά θα χαίρονται πάρα πολύ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ό,τι είπα στα τέλη Αυγούστου, ισχύει στο ακέραιο. Διαβεβαίωσα τον λαό ότι δεν γνώρισα απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και οποιουδήποτε πολιτικού και δημοσιογράφου. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι εσείς δεν παρακολουθούσατε; Αν το διαβεβαιώσετε, θα έχετε παρανομήσει, γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται. Τώρα λέτε ότι γνωρίζατε ότι παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπατε ότι δεν παρακολουθείται κανείς βουλευτής για να θολώσετε τα νερά. Σας ξαναρωτώ: επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτερους δικαστές; Εγώ σας είπα, δεν γνώριζα και δεν έπρεπε να ξέρω. Περιμένω την απάντησή σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα του ποινικού κώδικα και επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Κοντονή, υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Θα μου εξηγήσετε; Το βράδυ των ευρωεκλογών βγήκατε και είπατε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Μετά την κρατήσατε ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη διαδικασία κατεπείγοντος έναν ποινικό κώδικα 1.000 σελίδων. Γιατί; Ποιους εξυπηρετούσατε;».

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τον πυροβολισμού του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία. Μέχρι τότε θα συνιστούσα προσοχή. Δεν θα επαναλάβατε κ. Τσίπρα όσα κάνατε το Δεκέμβριο του 2018, αυτά ξεχάστε τα».

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε «και σήμερα ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Φαντάζομαι ότι αυτά είπατε στο Ντογιάκο και αν έχετε πρόσθετα στοιχεία, να τα καταθέσετε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v