Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πόσο νέος είναι ο κος Κασσελάκης με υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη;

«Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε για τις καταστροφές. «Δεν τέθηκε θέμα για τον Βασίλη Κικίλια. Χάνονται τα θετικά από το μέτωπο της οικονομίας λόγω των καταστροφών».

Μητσοτάκης: Πόσο νέος είναι ο κος Κασσελάκης με υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη;

«Οι 100 πρώτες ημέρες (της κυβέρνησης) φάνηκαν σαν 1.000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Σχολιάζοντας την αρνητική αξιολόγηση από 7 στους 10 πολίτες που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι «αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστροφές το καλοκαίρι, φωτιές και πλημμύρες. Αντιλαμβάνομαι τα αισθήματα της κοινωνίας. Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση να κάνουμε περισσότερα.
Τα θετικά από την οικονομία (τουρισμός, επενδυτική βαθμίδα) χάνονται όταν καταστρέφονται περιουσίες», δήλωσε. «Εχω τα ίδια αισθήματα, αισθάνομαι την ανάγκη να τρέξουμε ταχύτερα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι και ο ίδιος έχει εντοπίσει σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Εκανε λόγο για την ανάγκη μιας μελέτης ανάλογης με αυτή της μελέτης Πισσαρίδη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς αν «προσωποποιούνται» τα λάθη για τα όσα συνέβησαν, απάντησε ότι καταλαβαίνει την ανάγκη να δείξουμε κάποιον με το δάχτυλο. «Δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για όσα εντόπισα. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο να δείξουν το έργο τους», σημείωσε αναφερόμενος στο Βασίλη Κικίλια. «Ο ρόλος του υπουργού δεν είναι να σβήνει φωτιές», είπε και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. «Το θέμα είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι ή πολύ καλύτεροι», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης:

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Προσωπικά μου είναι συμπαθής, τον γνωρίζω από το παρελθόν, δεν πίστευα ότι θα κατέληγε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον σέβομαι και τον τιμώ καθώς εκλέχθηκε από δημοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, θα του δώσω χρόνο. Κάποια στιγμή θέλω να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, δεν μπορώ να κάνω διάλογο με το κενό. Το ότι δεν θα έρθει στην Βουλή, είναι πρόβλημα γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας στο Κοινοβούλιο. Το μεγαλύτερο θέμα είναι πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά του 13-0 και τον κ. Πολάκη.

Το επιχείρημα ότι αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο δεν εξυπηρετείται από αυτές τις επιλογές. Μήπως είναι μια νέα βιτρίνα που ανακυκλώνει τα πιο παλιά, φθαρμένα υλικά που καταδικάστηκαν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου; Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο... Καμία συνεργασία δεν υπήρξε με τον κ. Κασσελάκη. Υπήρξε μια κοινωνική γνωριμία όταν ήμουν βουλευτής και αυτός εργαζόμενος στις ΗΠΑ, δεν ξέρω αν ήταν υποστηρικτής μυ, πάντως δεν ήταν συνεργάτης μου. Ελπίζω να μην χρειαστεί να τον περιμένω, όσο περιμένω και τον κ. Ανδρουλάκη».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Παραμένει στόχος 13 (περιφέρειες) + 3 (μεγάλοι δήμοι). Να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, γιατί όχι και τις 13. Οι περιφερειάρχες έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην κυβέρνηση, έχουν να διαχειριστούν πολλά κονδύλια, πρέπει να έχουμε ανθρώπους που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αυτοί που στηρίζουμε δεν προέρχονται όλα από τον παραδοσιακό χώρο της ΝΔ. Θα πρέπει να συνεννοηθούν με την κεντρική εξουσία σε πολλά επίπεδα, όπως στην Πολιτική Προστασία. Στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σημασία έχει η αδιαμεσολάβητη επιλογή του πολίτη».

Για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό: «Ήταν και παραμένει πολύ καλός περιφερειάρχης, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη συμφορά, λογικό είναι να αναζητηθούν ευθύνες. Ως προς τη συνεργασία που είχαμε μαζί του, δεν έχω παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση. Θα τα αξιολογήσει όλα η δικαιοσύνη, έγιναν πολλά έργα μετά τον Ιανό».

Για τον απερχόμενη περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη: «Είναι λίγο παλιά αυτή η συζήτηση, δεν θέλω να μπω στην λεπτομέρειά της».

Για τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο: «Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας, πόσω μάλλον το περιστατικό αυτό του χαστουκιού (σε πολίτη). Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε κόντρα στον υποψήφιο που είχαμε στηρίξει. Είναι θέμα των δημοτών να επιλέξουν τον πιο κατάλληλο υποψήφιο».

Για το rotation στο κυβερνητικό σχήμα: «Πολλοί υπουργοί έκατσαν στον πάγκο, δεν είναι τιμωρία για ένα στέλεχος αυτό, αλλά μια δυνατότητα να πάρουν ευκαιρίες και άλλοι συνάδελφοι, αλλά και κάποιοι να δοκιμαστούν σε άλλες θέσεις ευθύνης. Τα κυβερνητικά σχήματα κρίνονται με την απόδοσή τους. Το επιτελικό κράτος μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένες αποστολές σε συγκεκριμένους ανθρώπους, είναι πολύ ξεκάθαρος ο οδικός χάρτης. Έκρινα ότι χρειαζόμαστε έναν αυξημένο αριθμό υφυπουργών για να έχω λογοδοσία για συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Πέτυχε το σχήμα, επιβραβεύτηκε η προηγούμενη πολιτική. Πιστεύω σε ένα σχήμα που είναι λειτουργικό. Το γεγονός ότι έχω πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αντιλαμβάνομαι την πολιτική όχι μέσα από την άμεση εκλογή από τον λαό, αλλά δίνω ευκαιρία σε κάποιους που δεν επέλεξαν αυτόν τον δρόμο. Σίγουρα δεν έχω πολιτικό όφελος από το να βάλω κάποιο άγνωστο στέλεχος, αντίθετα γρίνια μπορεί να έχω».

Για την ακρίβεια: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ακρίβειας, δικαιολογημένα εμφανίζεται και στις μετρήσεις. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη αυτή των προσωρινών μέτρων στήριξης όπως το market pass που δίνουν ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Δεύτερον, τα μόνιμα μέτρα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτό του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού αυτοί που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να δω πως θα τους βοηθήσουμε».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι προς όφελος της να κόψει τις γέφυρες προς την Ευρώπη, αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδος. Και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις του παρελθόντος. Αν δεν μπορούμε να λύσουμε άμεσα τη μεγάλη μας διαφορά, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Έχουμε σημαντικά περιθώρια για τη θετική ατζέντα και τη μετανάστευση. Σε προσωπικό επίπεδο, εγώ ήμουν πάντα σταθερός, την ίδια θέση είχα πάντα. Ήταν καλή η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, όμως δεν είμαι αφελής, έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία, ελπίζω ότι τώρα δεν θα την δούμε πάλι. Έχουμε σημαντικό γεγονός, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και είναι προς όφελος και των δύο να διατηρήσουμε το καλό κλίμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v