Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο στην πρωτοβουλία για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Ναρέντρα Μόντι. Μνημόνια συνεργασίας σε άμυνα και γεωργία, σύμφωνο για νόμιμη μετανάστευση.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ακολούθησαν τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός κατά την τελετή υποδοχής μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας.

«Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα. Στον κύριο Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ξεκίνησε με μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση. Αρκεί ένας χάρτης στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας - Μ. Ανατολής - Ευρώπης, για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου, τόνισε ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα. Εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκπληκτικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, όπως επίσης στον τομέα της άμυνας, στην κυβερνοασφάλεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί, έχουμε ιστορία βαθιών διαπολιτισμικών σχέσεων όχι πολιτιστικά και εμπορικά αλλά και με ανταλλαγές ιδεών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, που δίνει την ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία. «Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό - Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι ο βασικός ομιλητής σε πολυμερή διάσκεψη στο Νέο Δελχί, με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή.

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη

«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Modi, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά με την επίσημη ιδιότητά μου. Ο Πρωθυπουργός είχε δίκιο να επισημάνει ότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια από τότε που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη σπουδαία χώρα σας. Είχα την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό Modi στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, ο οποίος μου απηύθυνε πρόσκληση για την επίσημη επίσκεψή μου στην Ινδία. Από τότε προσέβλεπα με ενθουσιασμό σε αυτό το ταξίδι.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό Modi συνεχίζουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική των διμερών μας σχέσεων. Η Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε στρατηγικό επίπεδο, εφαρμόζεται ήδη στην πράξη. Και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς: στην ασφάλεια και την άμυνα, στις επενδύσεις και στο εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στον κυβερνοχώρο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, στη γεωργία.

Η Ελλάδα και η Ινδία βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη από πολλές απόψεις. Οι κοινές μας αξίες λειτουργούν ως γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά. Μοιραζόμαστε, θα έλεγα ένα συγκεκριμένο ήθος, ή «dharam», όπως το λέτε εσείς.

Μοιραζόμαστε και οι δύο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα. Και, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου με τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, μοιραζόμαστε αμοιβαία πολιτική βούληση να συνεργαστούμε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και τη διερεύνηση και δημιουργία νέων συνεργειών.

Στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Modi βρήκα έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει.

Πέρυσι υπογράψαμε μνημόνια κατανόησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η γεωργία και η άμυνα. Φέτος επεξεργαζόμαστε -και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα- μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τις προοπτικές ενίσχυσης της σύνδεσής μας, που χάρη στον διάδρομο Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη, το αποκαλούμενο «IMEC project» το οποίο δρομολογήθηκε από την Ινδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στη G20, είναι ακόμα καλύτερες.

Η Ελλάδα, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο χάρτη για να το συνειδητοποιήσετε, είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και, μέσω του IMEC, βλέπουμε τη συμμετοχή μας ως μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Ωστόσο, φυσικά, όπως συζητήσαμε, για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη συνθήκη για κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Αρκετές από τις συναντήσεις μου στην Ινδία σήμερα, μαζί με μια ιδιαίτερα πολυμελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας και η ναυτιλία και τα logistics. Και βεβαίως, θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα στον κλάδο IT και, όπως συζητήσαμε, να φέρουμε κοντά τις πολύ ζωντανές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό στόχο των διμερών μας σχέσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής τροφίμων, των υποδομών και των logistics.

Και, βέβαια, η Ινδία αρχίζει επίσης να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μια ινδική εταιρεία κατασκευάζει, μαζί με μια κορυφαία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Αλλά, φυσικά, πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι και όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, διπλασιάζοντας το διμερές εμπόριο μέχρι το 2030 -γιατί όχι και νωρίτερα.

Η συνεργασία μας νομίζω ότι είναι πολλά υποσχόμενη σε κάθε τομέα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και επίπεδο πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029 και, βέβαια, υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στον ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ.

Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική δράση: από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, από την κλιματική αλλαγή έως την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Για όλες αυτές τις προκλήσεις, ένα είναι βέβαιο: για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να τις αντιμετωπίσουν, οι διεθνείς συνεργασίες και η συλλογική δράση είναι υψίστης σημασίας. Και η Ινδία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της ιστορίας και της στρατηγικής σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνει με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αυτή η αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη που μας έφερε τόσο κοντά και που, πιστεύω, θα προωθήσει και θα ενισχύσει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση.

Έχουμε θέσει πολλούς συγκεκριμένους στόχους στις ομάδες μας και, καθώς θα γιορτάσουμε -όπως επισημάνατε, κ. Πρωθυπουργέ- 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων το επόμενο έτος, πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την πρόσθετη ώθηση να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτής της πολύ φιλόδοξης ατζέντας.

Σας ευχαριστώ πολύ για μία ακόμα φορά για την υποδοχή αυτή και επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχές μου για τη συνεχή ευημερία του πολύ φιλικού και φιλόξενου ινδικού λαού».

Επιδίωξη η ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Κατα τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Narendra Modi συζητήθηκε η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή έχει περιγραφεί και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Modi στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics, τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Narendra Modi αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τη συνεργασία στην άμυνα, την εκπαίδευση και στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar. Στη συνάντησή τους συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, οι κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v