Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις

Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο και η τριπλή αντίδραση της Άγκυρας. Η απορία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επίσκεψή του στη γείτονα. Το ελληνικό σχόλιο για τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις

Με προβληματισμό, αλλά και ψυχραιμία, παρακολουθεί η Αθήνα την επιστροφή των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα νηνεμίας. Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία όμως αρχίζει να ανεβάζει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο.

Κάποιοι πίστευαν ότι οι υψηλοί τόνοι οφείλονταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα, όμως και μετά από αυτές, κυρίως οι υπουργοί του Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» σε κάθε ευκαιρία.

Όπως για παράδειγμα, την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, η οποία προκάλεσε την… τριπλή αντίδραση της Τουρκίας. Αρχικά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρθηκε σε «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Ακολούθως δια του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης» στα ελληνοτουρκικά. Τελευταία χρονικά, η «προειδοποίηση» του υπουργείου Άμυνας που μίλησε για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει ότι η Τουρκία, παρά τα ήρεμα νερά του τελευταίου διαστήματος, δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά το Αιγαίο, ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί αυτή τη στιγμή επιλέγει να το ξανανοίξει.

«Προκαλεί και σε εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω-κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Βασικές θέσεις

Η Αθήνα πιστεύει πως η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν έχει αλλάξει τις βασικές τουρκικές θέσεις σχετικές με την διαφορά μας στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αυτό όμως, όπως είπε, «δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ιδιαίτερα έντονοι, δεδομένου ότι ακολουθεί και η επίσκεψή του στην Άγκυρα και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγο να χαλάσει ό,τι έχει φτιαχτεί με τόση δυσκολία αυτό το διάστημα.

Και αυτό, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει στην Ελλάδα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε συνέχεια αυτής που είχε γίνει στην Άγκυρα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι σταδιακός, αλλά υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος σε περίπτωση που η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται προφανώς και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v