Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση ο Benny Gantz

Ο αντίπαλος του Νετανιάχου που είχε μπει στην κυβέρνηση μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου παραιτήθηκε, μια ημέρα μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε απευθύνει. Ζητά εκλογές.

Παραιτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση ο Benny Gantz

Ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο Μπένυ Γκαντζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Ο Gantz είχε ανακοινώσει στις 18 Μαΐου ότι το κόμμα του θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση στις 8 Ιουνίου εάν ο πρωθυπουργός Β. Νετανιάχου δεν υιοθετούσε συγκεκριμένους στόχους: Επιστροφή των ομήρων, καταστροφή της Χαμάς και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, παροχή μιας εναλλακτικής λύσης στη Λωρίδα, επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου, προώθηση της ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία.

Ενώ ο Γκαντζ επρόκειτο να μιλήσει στη χώρα το βράδυ του Σαββάτου, στις 8 Ιουνίου, ανέβαλε λόγω της είδησης για τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς.

Ορισε εκλογές

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Μπένυ Γκαντζ κάλεσε τον πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Για να διασφαλίσουμε μια πραγματική νίκη, είναι σκόπιμο το φθινόπωρο, ένα χρόνο [μετά] την καταστροφή, να πάμε σε εκλογές που θα δημιουργήσουν τελικά μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις [του Ισραήλ]. 

«Καλώ τον Νετανιάχου: Ορίσε μια συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών. Μην αφήσετε τον λαό μας να διαλυθεί».

Καθώς ο Μπένυ Γκαντζ ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου του ζητούσε να παραμείνει. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα», έγραψε ο Νετανιάχου στο Χ, ενώ ο Γκαντζ εξακολουθούσε να μιλάει. «Μπένυ, δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψεις την εκστρατεία - είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Ο Νετανιάχου υπόσχεται να συνεχίσει μέχρι τη νίκη και την επίτευξη όλων των πολεμικών στόχων, «κυρίως την απελευθέρωση ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς».

«Η πόρτα μου θα παραμείνει ανοιχτή σε κάθε Σιωνιστικό κόμμα που είναι πρόθυμο να επωμιστεί το βάρος και να βοηθήσει στην επίτευξη της νίκης επί των εχθρών μας και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών μας», καταλήγει.

Ακροδεξιός ζητά τη θέση

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», «απαίτησε» να λάβει θέση στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μετά την παραίτηση του Μπένι Γκαντς.

«Ως υπουργός, ηγέτης κόμματος και σύμμαχος πρώτης γραμμής στο συνασπισμό, απαιτώ να συμπεριληφθώ στο πολεμικό συμβούλιο για να συμμετάσχω στην πολιτική ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ στον λογαριασμό του στο Telegram.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v