Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mεγαλύτερο EFSF θα ζητήσει ο T. Geithner

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,πιθανότατα θα προτρέψει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αυξήσουν τα ποσά του EFSF, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mεγαλύτερο EFSF θα ζητήσει ο T. Geithner
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, πιθανότατα θα προτρέψει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επιταχύνουν την έγκριση των αλλαγών στο ταμείο διασώσεων και να μελετήσουν την προοπτική αύξησης του μεγέθους του, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον φοβάται πως η ευρωζώνης δεν κινείται αρκετά γρήγορα στην ενίσχυση του EFSF και ότι διακυβεύεται η σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ωστόσο, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι δεν πάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι τους οποίους θα επιδιώξει ο κ. Geithner στο Ecofin.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούλιο να δώσουν στο EFSF την εξουσία να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων, επεκτείνοντας τις πιστωτικές γραμμές προς τις κυβέρνησης και χρηματοδοτώντας την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της Ευρώπης, Ecofin, την Παρασκευή, θα παραβρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner.

"Κατά πάσα πιθανότητα θα πει στους Γερμανούς να αίρουν τις αντιστάσεις τους για την αύξηση του EFSF" ανέφερε μια από τις πηγές.

"Θα υποδείξει σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία ή η Σλοβακία πόσο σημαντικό είναι να υπερβούν τα εγχώρια προβλήματα για το καλό του υπόλοιπου κόσμου" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στους μεγάλους της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής ενοποίησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η άμεση απειλή, αλλά μπορεί να ακολουθήσουν η Ιταλία και η Ισπανία.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v