Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβίβασε την Πορτογαλία σε "junk" (ΒΒ+)

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, με αρνητικό outlook, υποβιβάζοντας την οικονομία σε κατηγορία "junk" από την "επενδυτική".

Fitch: Υποβίβασε την Πορτογαλία σε junk (ΒΒ+)
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, με αρνητικό outlook. Mε την υποβάθμιση, η χώρα υποβιβάζεται σε κατηγορία "junk" από την "επενδυτική" κατηγορία.

Οπως επισημαίνει, οι τεράστιες δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, η υπερχρέωση σε όλους τους τομείς, και οι δυσμενείς μακροοικονομικές προοπτικές, σημαίνουν ότι το προφίλ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας "δεν συνάδει πλέον με αξιολόγηση investment grade".

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, στην σχετική του έκθεση, υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Πορτογαλίας, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2012. Επισημαίνει, δε, πως οι σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προχωρήσουν, θα φέρουν την Πορτογαλία σε μια πιο ανταγωνιστική θέση μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Fitch, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, η ύφεση καθιστά το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας πολύ πιο δύσκολο και θα επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα των assets των τραπεζών. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως η προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα είναι ισχυρή.

Η Fitch αναμένει επίτευξη του στόχου για περιορισμό του ελλείμματος στο 5,9% φέτος, αν και αυτό θα γίνει με επιβολή έκτακτων μέτρων, το σημαντικότερο εκ των οποίων θα είναι η μεταφορά των τραπεζικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στον Δημόσιο τομέα.

Ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες, κυρίως των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. «Ο προϋπολογισμός είναι καλά σχεδιασμός και βασίζεται σε λογικές υποθέσεις για το ΑΕΠ», σχολιάζει η Fitch, που εκτιμά ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 4,5% το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v