Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hollande για ευρωομόλογα-δανεισμό από ΕΚΤ

Με πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ή δανεισμό των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ θα προσέλθει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

Hollande για ευρωομόλογα-δανεισμό από ΕΚΤ
Με πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ή δανεισμό των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ θα προσέλθει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

Ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε από τις ΗΠΑ ότι θα κάνει πρόταση για ευρωομόλογα στην ερχόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στο πλαίσιο της περιγραφής των ιδεών του για την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή βοήθειας στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters.

«Θα περιγράψω όλες τις προτάσεις για ανάπτυξη σε αυτήν την άτυπη σύνοδο στις 23 Μαΐού», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης των G8 στο Camp David. «Μέσα σε αυτό το πακέτο προτάσεων θα υπάρχουν τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνει. Είχα επιβεβαίωση γι’ αυτό στην συνεδρίαση των G8».

Η άτυπη σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στις εκκλήσεις του γάλλου προέδρου για μέτρα ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως στην ευρωζώνη, ταυτόχρονα με την διατήρηση των προσπαθειών για μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών.

Ο κ. Hollande δήλωσε πως θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων -χρέους δηλαδή που εκδίδεται για ολόκληρο το νόμισμα και το οποίο εγγυάται από χώρες όπως η Γερμανία-, ή για να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείσει κατ’ ευθείαν στις κυβερνήσεις.

Και οι δυο αυτές ιδέες αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Merkel δεν έχει αποκλείσει τα ευρωομόλογα ως μια μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει περισσότερα βήματα προς μια σφιχτότερη πολιτική και δημοσιονομική ένωση.

Ο Hollande φάνηκε να έχει πολιτική επιτυχία στη συνεδρίαση των G8, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει μια εξισορρόπηση της λιτότητας με κίνητρα για ανάπτυξη.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, όμως οι δεσμεύσεις για τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι κάποια χώρα απομονώθηκε», δήλωσε ο κ. Hollande ερωτηθείς εάν στη συνεδρίαση απομονώθηκε η Merkel.

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να το κάνουμε με όλους που έχουν σημασία στην Ευρώπη, φυσικά τη Γερμανία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι και ο γάλλος πρωθυπουργός, Jean-Marc Ayrault, δήλωσε το Σάββατο πως στην άτυπη σύνοδο της Τετάρτης πρέπει να συζητηθεί το θέμα του δανεισμού των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ.

Σοβαρές επιφυλάξεις για Σόιμπλε

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Spiegel εξέφρασε "ισχυρές επιφυλάξεις", στο θέμα της τοποθέτησης ως επικεφαλής του Eurogroup του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενημερώνοντας σχετικώς "υπεύθυνους των Βρυξελλών", γράφει το περιοδικό Spiegel. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέτει -σε κάθε περίπτωση- τον όρο, ο κ. Σόιμπλε να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του στην κυβέρνηση Μέρκελ, στην περίπτωση που μετά την 17η Ιουλίου, φέτος, αυτός αναδειχθεί διάδοχος του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v