Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πενς: Οι ΗΠΑ μπορεί να διπλασιάσουν τους δασμούς κατά της Κίνας

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος την κατηγόρησε ότι χορηγεί δάνεια για την ανέγερση υποδομών με όρους που είναι «αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση» και «πολύ συχνά συνοδεύονται από δεσμεύσεις».

Πενς: Οι ΗΠΑ μπορεί να διπλασιάσουν τους δασμούς κατά της Κίνας

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επιτέθηκε στην Κίνα, κατηγορώντας την για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», την ώρα που συνεχίζεται η εμπορική διαμάχη των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν πορεία αν δεν αλλάξει τρόπους η Κίνα», δήλωσε ο Πενς σήμερα στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.

«Προχωρήσαμε σε αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την ανισορροπία μας με την Κίνα. Επιβάλαμε (σ.σ. επιπρόσθετους) δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. δολαρίων και θα μπορούσαμε να υπερδιπλασιάσουμε το ποσό αυτό», εκτίμησε ο Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Κίνα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι χορηγεί δάνεια για την ανέγερση υποδομών με όρους που είναι «αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση» και «πολύ συχνά συνοδεύονται από δεσμεύσεις», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν καλύτερες εναλλακτικές.

Ο Πενς ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Αυστραλία για την ανάπτυξη μια νέας ναυτικής βάσης στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Αυστραλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ναυτικής βάσης του Λόμπρουμ, στη νήσο Μάνους (Παπούα Νέα Γουινέα), μία κίνηση που θεωρείται ότι αποσκοπεί στο να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Θα εργαστούμε» με την Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα «για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα στα νησιά του Ειρηνικού», δήλωσε ο Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συναντήθηκε με τον απεσταλμένο της κυβέρνησης της Ταϊβάν στη σύνοδο κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), τον Μόρις Τσανγκ, στο περιθώριο του φόρουμ στο Πορτ Μόρεσμπι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Το δημοσίευμα για τη συνάντηση, το οποίο υπογράφει δημοσιογράφος που παρακολουθεί τη σύνοδο συνοδεύοντας τον Πενς, δεν περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά το γεγονός ότι η Ταϊβάν δεν αναγνωρίζεται σε διπλωματικό επίπεδο από τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών του κόσμου, η APEC επιτρέπει στη νήσο να συμμετέχει ως ξεχωριστή οικονομική μάλλον, παρά πολιτική, οντότητα.

Οι ΗΠΑ δεν διατηρούν επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά έχουν δεσμευθεί διά νόμου να παράσχουν στη νήσο μέσα άμυνας και αποτελούν τον ισχυρότερο διεθνή υποστηρικτή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v