Ντράγκι: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος για την ώρα

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την ώρα δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Δεν θα είναι για πάντα στην τρόικα η ΕΚΤ, τόνισε. Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αργή ανάκαμψη. Βλέπει βελτίωση στην πρόσβαση τραπεζών σε αγορές. Πιθανό νέο LTRO.

Ντράγκι: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος για την ώρα

To χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την ώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα ή μια επέκταση του υφιστάμενου. 

"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα ή για την επέκταση του υφιστάμενου" σημείωσε ο Μ. Ντράγκι. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει για πάντα στην τρόικα, λέγοντας ότι θα είναι μέλος της για όσο καιρό διαρκέσει η κρίση.

Αργή η ανάκαμψη της οικονομίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Μ. Ντράγκι υποστήριξε πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να στηρίζουν την άποψη ότι θα συνεχιστεί η αργή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης στο τρέχον τρίμηνο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί από μια σταδιακή βελτίωση στην εγχώρια ζήτηση, ωθούμενη από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης για τις εξαγωγές της ευρωζώνης. 

Υπογράμμισε ωστόσο, πως η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Βελτίωση στις αγορές

Ο Μ. Ντράγκι επισήμανε ότι έχουν αντιστραφεί οι εκροές καταθέσεων σε χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ έχει βελτιωθεί και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές.

"Η βελτίωση αυτά αντανακλάται στην διαρκή προπληρωμή πόρων από διάφορες τράπεζες που δανείστηκαν από την ΕΚΤ υπό τα δύο τριετή LTRO's" δήλωσε.

Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε να πραγματοποιηθεί και τρίτος γύρος LTRO's, για να διατηρηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος στα επιθυμητά επίπεδα. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v