Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμισε σε "CCC+" την Ουκρανία

H υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση πως η κλιμάκωση των πολιτικών αναταραχών, θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία οικονομικής στήριξης με την Ρωσία.

S&P: Υποβάθμισε σε CCC+ την Ουκρανία

H S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας σε ξένο νόμισμα σε "CCC+" από "B-". Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας σε "B-" και "B".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η S&P αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση πως η κλιμάκωση των πολιτικών αναταραχών στην Ουκρανία καθιστά λιγότερο πιθανή την παροχή του πακέτου στήριξης από την Ρωσία, σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση του προέδρου Γιανούκοβιτς.

Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς χάσει την εξουσία και οι διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία επιδεινωθούν, θα τεθεί σε κίνδυνο το ρωσικό πακέτο των $15 δισ. προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ρωσική κυβέρνηση εκταμίευσε ένα αρχικό ποσό $3 δισ. προς την Ουκρανία. Τα ομόλογα ωριμάζουν σε δύο χρόνια με κουπόνι 5%, αρκετά χαμηλότερα από την απόδοση του 12% στην δευτερογενή αγορά. Σε περίπτωση που η πολιτική αναταραχή οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι αρνητική στην τρέχουσα συμμαχία με την Μόσχα, η S&P εκτιμά ότι τίθεται σε κίνδυνο η αποπληρωμή των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v