Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gross vs El-Erian: Κόντρες και διάλογοι στα...γαλλικά

Εμφύλιος πόλεμος στην Pimco. Διάλογοι απείρου κάλλους μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών στη μεγαλύτερη εταιρεία trading ομολόγων. Το πολύκροτο άρθρο στη Wall Street Journal, οι κατηγορίες υπονόμευσης και τα... γαλλικά.

Gross vs El-Erian: Κόντρες και διάλογοι στα...γαλλικά

Σε χαλεπούς καιρούς, ακόμη και οι πιο στενές σχέσεις δοκιμάζονται. Αυτό συμβαίνει τώρα λοιπόν, με δύο από τα πιο γνωστά ονόματα της Wall Street και μέχρι πρότινος στενούς συνεργάτες που τώρα απασχολούν τον οικονομικό Τύπο όχι για τις επιδόσεις και τις επενδυτικές τους επιλογές, αλλά για τους προσωπικούς καβγάδες και τις ανταλλαγές ύβρεων.

Ο λόγος για τον Bill Gross, συνιδρυτή και co-chief investment officer της Pimco, και το Mohamed El-Erian (φωτ.), τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco, που έχει ήδη αναγγείλει την αποχώρησή του από την εταιρεία. Σημειώνεται πως η Pimco είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ομολόγων.

Η προσωπική κόντρα βγήκε στο φως με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αποκάλυπτε διαλόγους και καβγάδες μεταξύ των δύο ανδρών. Στη συνέχεια, ο Bill Gross κατηγόρησε τον El-Erian ότι εκείνος έγραψε και έδωσε το συγκεκριμένο άρθρο στη Wall Street Journal. Ο τελευταίος αντέδρασε αφήνοντας υπονοούμενα ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του επαφές από τα κεντρικά γραφεία της Pimco. Και όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις της επενδυτικής χειροτερεύουν και εντείνονται οι εκροές κεφαλαίων.

«Εγώ έχω μία ιστορία 41 ετών επενδυτικής αριστείας. Εσύ τι έχεις να πεις για τον εαυτό σου;» φέρεται να είπε ο Gross στον El-Erian σύμφωνα με τους διαλόγους που αποκαλύπτει η WSJ. «Έχω κουραστεί να μαζεύω τα σκ… σου» απάντησε ο El-Erian.

Το πρακτορείο Reuters επικοινώνησε με τον κ. Gross ο οποίος δήλωσε «είμαι αηδιασμένος από την προσπάθεια του Mohamed να με υπονομεύσει». Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου τον ρώτησε ένα έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο El-Erian έδωσε το άρθρο στη WSJ και εκείνος απάντησε νευριασμένος: «Είστε και εσείς μαζί του. Τέλεια. Σας έχει πάρει με το μέρος του. Σας έχει τυλίξει με τη γοητεία του».

Δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει πως ο El-Erian επικοινώνησε τόσο με τη WSJ όσο και με το Reuters αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρακολουθεί τις τηλεφωνικές του κλήσεις.

Η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών -"που μέχρι πρότινος κολάκευαν αλλήλους σε βαθμό αηδίας" όπως σχολιάζει το Reuters- φέρνει στο φως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Pimco. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Pimco συρρικνώθηκαν κατά 80 δισ. δολ. το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Το Total Return Fund της Pimco είχε μόνο τον Φεβρουάριο εκροές κεφαλαίων 1,6 δισ. δολ. Είναι ο 10ος συνεχής μήνας που τα υπό διαχείριση κεφάλαια μειώνονται. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει σταδιακά τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Και οι αποδόσεις της Pimco, όμως, έχουν σημασία. Τον Φεβρουάριο το Total Return Fund είχε αποδόσεις μόλις 0,52%, ενώ το 2013 είχε αρνητικές αποδόσεις 2%.

«Με δύο σοβαρά παραστρατήματα, με μέτρια αποτελέσματα, σημαντικές εκροές κεφαλαίων και πλέον χωρίς προφανή διάδοχο του Bill Gross, είναι λογικό οι επενδυτές να προβληματίζονται για την Pimco» εξηγεί ο Eric Jacobson της Morningstar.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v