ΗΠΑ: Στα σκαριά deal $23 δισ. στα φάρμακα

Ένα deal 23 δισ. που αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι FT αποκαλύπτουν πως η αμερικανική Mylan συζητά την εξαγορά της σουηδικής Meda με βασικό κίνητρο την φοροαποφυγή. Η στρατηγική της "αναστροφής" και οι νέες προτάσεις Ομπάμα.

ΗΠΑ: Στα σκαριά deal $23 δισ. στα φάρμακα

Η αμερικανική Mylan, που ειδικεύεται στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων εξετάζει την εξαγορά της ανταγωνιστικής Meda από τη Σουηδία σε μία συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν φαρμακευτικό κολοσσό που θα ξεπερνά τα 23 δσ. δολ..

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η αμερικανική Mylan έχει ήδη ορίσει συμβούλους ώστε να καταθέσει πρόταση εξαγοράς για τη Meda. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά οι FT, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αποκαλύπτουν ότι η Mylan είναι διατεθειμένη να καταβάλει «σημαντικό» premium στη Meda, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολ. με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης. Η κεφαλαιοποίηση της Mylan αγγίζει τα 18,5 δισ., ενώ πρόκειται για κολοσσό με έσοδα 6,8 δισ. δολ. το 2013, 20.000 εργαζομένους και παρουσία σε 140 χώρες. 

Βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η φοροαποφυγή. Σύμφωνα με τους FT, η Mylan θέλει να ακολουθήσει την πρακτική της «αναστροφής» που έχουν ήδη εφαρμόσει αρκετοί αμερικανικοί όμιλοι, βάσει της οποίας εξαγοράζεται μία εταιρία στο εξωτερικό, μεταφέρεται η έδρα εκτός ΗΠΑ και μειώνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομίλου.

Το θέμα απασχολεί έντονα την κυβέρνηση Ομπάμα καθώς η τρέχουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μία αμερικανική επιχείρηση  να παραιτηθεί από το εγχώριο φορολογικό καθεστώς, εάν το 20% των μετοχών της ανήκει σε ξένους υπηκόους. Βάσει των νέων προτάσεων Ομπάμα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 50%. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που άλλωστε έχουν μεγάλη παρουσία στο εξωτερικό, έχουν εκμεταλλευθεί περισσότερο την στρατηγική της «αναστροφής», καθοδηγούμενες και από τις πιέσεις που δημιουργούνται με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ομπάμα στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v