Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 10 μηνών ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Σε τέλμα η οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποιεί η Markit. Επικίνδυνη επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών, ενώ η μεταποίηση φλερτάρει με την στασιμότητα. Σε χαμηλό 14 μηνών ο δείκτης για τις τιμές των επιχειρήσεων.

Σε χαμηλό 10 μηνών ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

"Ο δείκτης ΡΜΙ υποδεικνύει ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρέθηκε σε τέλμα το τρίτο τρίμηνο" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Markit, της εταιρείας που διαμορφώνει τους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ. 

Πράγματι, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι απογοητευτική. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 52, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 52,3 και ενώ τον Αύγουστο είχε αγγίξει το 52,5. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών επίσης κινήθηκε πτωτικά στο 52,4 από 53,1 τον Αύγουστο. Η αρχική εκτίμηση για την ένδειξη Σεπτεμβρίου είχε τεθεί υψηλότερα, στο 52,8.

Οι αντίστοιχοι δείκτες για τον κλάδο μεταποίησης, που ανακοινώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, επιβεβαίωσαν ότι ο βιομηχανικός κλάδος της ευρωζώνης φλερτάρει επικίνδυνα με την στασιμότητα.

Η έρευνα αποτυπώνει επίσης μείωση των νέων παραγγελιών στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, αλλά και μείωση τιμών από τις επιχειρήσεις. Ο συνολικός δείκτης τιμών του ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το 50 - δηλαδή σε περιοχή συρρίκνωσης - από τον Απρίλιο του 2012 και πλέον αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, στο 48.5. 

Ο πληθωρισμός άλλωστε, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών, στο 0,3%, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πρωτοφανή μέτρα, όπως το πρόγραμμα εξαγοράς τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων που παρουσίασε χθες ο Μάριο Ντράγκι. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v