Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αύξηση των μισθών ζητούν οι ειδικοί

Το εργασιακό κόστος στη Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει, συγκριτικά, σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, που πρόσκειται στα συνδικάτα.

Γερμανία: Αύξηση των μισθών ζητούν οι ειδικοί

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου, η αύξηση του μισθολογικού και εργασιακού κόστους στη Γερμανία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Μπορεί το κόστος εργασίας ανά ώρα να έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, εντούτοις, όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ΙΜΚ Γκούσταβ Χορν, «η Γερμανία παραμένει στην όγδοη θέση στον πίνακα των χωρών με το υψηλότερο κόστος εργασίας. Εδώ και χρόνια κινείται μεταξύ της έβδομης και της όγδοης θέσης», μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με το εργασιακό κόστος να ανέρχεται στα 31,70 ευρώ ανά ώρα, η Γερμανία κατέλαβε το 2013 την όγδοη θέση επί του συνόλου των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. Ανώτερο είναι το κόστος στη Σουηδία με 43 ευρώ ανά ώρα, στο Βέλγιο, στη Δανία, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία. Στην Ελλάδα το εργασιακό κόστος ανερχόταν πέρσι στα 14,10 ευρώ, ενώ το πιο χαμηλό κόστος βρίσκεται στη Βουλγαρία με 3,70 ευρώ ανά ώρα.

Αρνητική «πρωτιά»

Παρ' όλα αυτά πάντως η Γερμανία καταλαμβάνει μια «πρωτιά», η οποία, όπως σχολιάζουν ειδικοί, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική: σε καμία άλλη χώρα δεν διαπιστώνεται τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο εργατικό και στο μισθολογικό κόστος στη βιομηχανία και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών: «Ουσιαστικά έχουμε μια διχασμένη αγορά εργασίας όσον αφορά τους μισθούς. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι καλοπληρωμένες δουλειές στον τομέα της μεταποίησης, ειδικά όσον αφορά τις βιομηχανικές δραστηριότητες, και από την άλλη υπάρχουν οι σχετικά κακοπληρωμένες θέσεις σε πολλούς τομείς του κλάδου παροχής υπηρεσιών», εξηγεί ο Γκούσταβ Χορν.

Το μισθολογικό κόστος δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τις άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Στη Γερμανία μάλιστα αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα το διάστημα 2000 - 2013 η αύξηση στη Γερμανία ήταν 0,9% ενώ η αντίστοιχη στην ευρωζώνη ήταν 1,7%.

Ζητούμενο η ισορροπημένη ανάπτυξη

«Το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Ωστόσο το μέτρο για μια ισορροπημένη ανάπτυξη είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, δηλαδή 2% τον χρόνο. Αυτά είναι τα επίπεδα στα οποία πρέπει να κινούμεθα, εντούτοις η Γερμανία βρίσκεται κάτω από το όριο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία κάνει τα πάντα για να επιτύχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή».

Όπως εκτιμά ο Γκούσταβ Χορν, στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη υπέρβαση της κρίσης, όσο η Γερμανία δεν φροντίζει να αποκαταστήσει αυτήν την ισορροπία. Μεγάλα περιθώρια διακρίνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, όπου απαιτούνται σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Θετικά αποτιμούν πάντως οι ίδιοι την απόφαση για την εισαγωγή του κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο