S&P: Ποινή $1,4 δισ. για «φουσκωμένες» αξιολογήσεις

Η εταιρία κατηγορείται ότι βαθμολογούσε με ανυπόστατα ευνοϊκές αξιολογήσεις τα εν λόγω χρεόγραφα, στην προσπάθεια να κερδίσει αναθέσεις αξιολογήσεων, μεταξύ 2004 και 2007.

S&P: Ποινή $1,4 δισ. για «φουσκωμένες» αξιολογήσεις

Ο οίκος Standard & Poor’s δέχτηκε να πληρώσει το ποσό ρεκόρ του 1,375 δισ. δολ. στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης συμβιβαστικής συμφωνίας από μέρους των οίκων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, που κατηγορούνται ότι «φούσκωσαν» τις αξιολογήσεις των χρεογράφων στεγαστικής πίστης subprime, τα οποία θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Η S&P θα πληρώσει $687,5 εκατ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και $687,5 εκατ. επιπλέον στους 19 αρμόδιους γενικούς εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών, που είχαν καταθέσει προσφυγές εναντίον του οίκου αξιολογήσεων. 

Η εταιρία κατηγορείται ότι βαθμολογούσε με ανυπόστατα ευνοϊκές αξιολογήσεις τα εν λόγω χρεόγραφα, στην προσπάθεια να κερδίσει αναθέσεις αξιολογήσεων, μεταξύ 2004 και 2007. Εξαιτίας αυτών των «ρόδινων» βαθμολογιών, έχει εκτιμηθεί ότι κουκουλώθηκαν οι κίνδυνοι που έκρυβαν αυτά τα χρεόγραφα και που κατέληξαν στην διεθνή κρίση. 

Η S&P δεν παραδέχτηκε την ενοχή της στο πλαίσιο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v