ΟΠΕΚ: Βλέπει εκτίναξη της ζήτησης για πετρέλαιο από τις χώρες του Οργανισμού

Στα 29,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως εκτιμά ο ΟΠΕΚ πως θα αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες του Οργανισμού, ενώ προβλέπει πως θα μειωθεί η ζήτηση από χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

ΟΠΕΚ: Βλέπει εκτίναξη της ζήτησης για πετρέλαιο από τις χώρες του Οργανισμού

Εκτίναξη της ζήτησης πετρελαίου που παράγεται από τον ΟΠΕΚ βλέπει για το 2015 ο Οργανισμός, ο οποίος εκτιμά παράλληλα πως η «βουτιά» των τιμών από τον Ιούνιο θα επιβραδύνει την παραγωγή στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ταχύτερα απ' όσο προβλέπονταν προηγουμένως.

Στην μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου που παράγει ο Οργανισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 29,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, ποσότητα αυξημένη κατά 430.000 βαρέλια έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης.

Συνολικά, προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως στα 1,17 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της προμήθειας από χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά 420.000 βαρέλια ημερησίως, στα 850.000 βαρέλια ημερησίως, εν μέρει λόγο της επιβράδυνσης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και των χαμηλότερων επενδύσεων από ενεργειακές επιχειρήσεις, λέγοντας πως οι χαμηλότερες τιμές θα τονώσουν και την κατανάλωση.

«(Η χαμηλότερη προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ) οφείλεται κυρίως στις ανακοινωθείσες περικοπές δαπανών για το 2015 από τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς λόγω της μείωσης του αριθμού των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ και τον Καναδά», αναφέρεται συγκεκριμένα στις προβλέψεις του Οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε παράλληλα την πρόβλεψή του για τη συνολική προσφορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ η πρόβλεψη για τη Ρωσία μειώθηκε κατά 70.000 βαρέλια, όπως επίσης και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής εκτός ΟΠΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v