Fed: Δεν «βιάζεται» να αυξήσει τα επιτόκια

«Πολλοί» από τους αξιωματούχους της κεντρική τράπεζας ανέφεραν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την ανάκαμψη. Αποτρεπτικοί παράγοντες η ενίσχυση του δολαρίου και η αργή αύξηση των μισθών. Ανησυχία για Ελλάδα και Ουκρανία.

Fed: Δεν «βιάζεται» να αυξήσει τα επιτόκια

Η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed ήταν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων κοντά στο μηδέν «για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ενώ λιγότεροι τάχθηκαν υπέρ μιας πρόωρης κίνησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου.

«Πολλοί» από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως μια πρόωρη αύξηση θα πλήξει την ανάκαμψη, ενώ μόνοι «ορισμένοι» υποστήριξαν πως μια καθυστερημένη κίνηση θα διακινδυνεύσει υψηλό πληθωρισμό.

«Πολλοί συμμετέχοντες υποστήριξαν πως η εκτίμηση τους για την ισορροπία των κινδύνων που σχετίζονται με την στιγμή της έναρξης της ομαλοποίησης της πολιτικής, τους οδηγεί προς την διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα» αναφέρεται στα πρακτικά της σύσκεψης της Fed στις 27 με 28 Ιανουαρίου.

Τα μέλη της επιτροπής FOMC, επικαλέστηκαν την ενίσχυση του δολαρίου, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ουκρανία και την αργή ανάκαμψη των μισθών, ως αποτρεπτικούς παράγοντες για την πρώτη αύξηση από το 2006.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τα πρακτικά της Fed δείχνουν πως στους κόλπους της Fed υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να εγκαταλειφθεί το guidance ότι θα παραμείνει «υπομονετική» στην αύξηση των επιτοκίων.

Πολλοί αξιωματούχοι ανησύχησαν ότι όταν εγκαταλειφθεί η λέξη «υπομονετική», οι αγορές θα σκεφτούν πως η Fed είναι έτοιμη να κινηθεί «σε ένα αδικαιολόγητα στενό εύρος ημερομηνιών». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει υπερβολικά σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v