ΕΚΤ: Με «μεγάλη πλειοψηφία» εγκρίθηκε το QE

Με την δημοσίευση των πρακτικών της η ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve, η Bank of England και η Bank of Japan.

ΕΚΤ: Με «μεγάλη πλειοψηφία» εγκρίθηκε το QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κοινοποίησε τις συνομιλίες των μελών του διοικητικού της συμβουλίου που άνοιξαν τον δρόμο για το QE 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Τα πρακτικά δείχνουν ότι «μεγάλη πλειοψηφία» των μελών, εκτίμησαν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο αυξημένος κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, η οποία ζει σε περιβάλλον μείωσης τιμών. 

Με την δημοσίευση των πρακτικών της η ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve, η Bank of England και η Bank of Japan, που όλες κοινοποιούν τις συζητήσεις για την διαμόρφωση της πιστωτικής πολιτικής. 

Στα πρακτικά δεν περιλαμβάνεται βέβαια η πληθώρα των τηλεφωνημάτων μεταξύ των μελών, που προηγήθηκαν της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου. 

Η ΕΚΤ, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν δημοσιεύει την κατανομή των ψήφων των μελών του συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει 25 μέλη αλλά ψηφίζουν μόνο 21 εκ περιτροπής.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη του συμβουλίου απέρριψαν το αρχικό σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ μηνιαίως και αποφάσισαν να αυξήσουν το ποσό στα 60 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι όσο περισσότερες αγορές πραγματοποιήσουν, τόσο ταχύτερα θα εκδηλωθεί η επίδραση του QE στην αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v