Grant Thornton: Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις της ΕΕ

Το 40% των επιχειρήσεων της ΕΕ αναμένουν ότι τα κέρδη τους στο επόμενο έτος θα κινηθούν υψηλότερα, όπως σημειώνει η έρευνα της Grant Thornton υπό τον τίτλο ”Διεθνή Έρευνα Επιχειρήσεων”. Παράλληλα ένα 35% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προβλέπουν υψηλότερες τιμές πώλησης στο επόμενο 12μηνο.

Grant Thornton: Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις της ΕΕ
Το 40% των επιχειρήσεων της ΕΕ αναμένουν ότι τα κέρδη τους στο επόμενο έτος θα κινηθούν υψηλότερα, όπως σημειώνει η έρευνα της Grant Thornton υπό τον τίτλο ”Διεθνή Έρευνα Επιχειρήσεων”. Παράλληλα ένα 35% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προβλέπουν υψηλότερες τιμές πώλησης στο επόμενο 12μηνο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην 15ετή ”ιστορία” της έρευνας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Grant Thornton:

”Τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα από τη Διεθνή Έρευνα Επιχειρήσεων της Grant Thornton (IBR) δείχνουν ότι το 40% των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναμένουν υψηλότερα κέρδη για το προσεχές έτος. Το ποσοστό των επιχειρήσεων (35%) που αναμένουν υψηλότερες τιμές πώλησης στους επόμενους 12 μήνες είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί κατά την 15ετή πορεία της έρευνας, υποδηλώνοντας ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις εντός της ΕΕ.

Το 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ αναμένουν αυξήσεις στον κύκλο εργασιών τους, και το 25% περιμένει αύξηση στις εξαγωγές για το 2007 – αυτοί είναι και τα υψηλότερα ποσοστά τα τελευταία 6 έτη.

Ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton σχολίασε: ”Το 2007 φαίνεται να είναι ένα καλό έτος για την οικονομία της Ευρώπης. Η ανάκαμψη της Γερμανίας επιδρά θετικά όχι μόνο στην εσωτερική της οικονομία, αλλά και στην ενδυνάμωση του εμπορίου σε όλη την ΕΕ. Εντούτοις, οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών πώλησης προβληματίζουν, και οι αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν μέσω της στοχευόμενης νομισματικής πολιτικής”.

Διεύρυνση της ΕΕ

Λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, τα αυξημένα μέτρα κανονισμών φαίνεται πως έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στις επιχειρήσεις βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας μας, με 52% των ερωτηθέντων να το υποστηρίζει. Οι επιχειρήσεις στην Πολωνία (70%) και στη Γερμανία (67%) είναι εκείνες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους αυξημένους κανονισμούς. Αντίθετα, η επίδραση της αύξησης των ξένων επενδύσεων σε εγχώριες οικονομίες έχει μειωθεί σε 17% από 30% που ήταν πριν 2 χρόνια.

Συνέχιση της διεύρυνσης;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ των χωρών, όσον αφορά στο ενδεχόμενο της διεύρυνσης της ΕΕ ή όχι. Η θετικότερη ήταν η Πολωνία (89%), όπου τα οφέλη της διεύρυνσης για εκείνη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την διεύρυνση της ΕΕ, με μόνο 45% υπέρ της ιδέας.

Ευρωπαϊκά στοιχεία

Από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς το 1992, η Διεθνής Έρευνα Επιχειρήσεων προσφέρει μια συνεχή και λεπτομερή ανάλυση σχετικά με τις αντιλήψεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρέχει 15ετή στοιχεία τάσεων που επιτρέπουν τη σύγκριση μεταξύ του οικονομικού περιβάλλοντος και των προσδοκιών του κύκλου εργασιών, των κερδών, της απασχόλησης και των επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 ετών, οι απαντήσεις σχετικά με τον κύκλο εργασιών για το προσεχές έτος ήταν ένας καλός δείκτης της αληθινής αύξησης που πραγματοποιήθηκε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο