Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα συμπαράστασης από Ομπάμα και Μέρκελ

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο αμερικανός Πρόεδρος και δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Δηλώσεις συμπαράστασης από Αγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρεντσι.

Μηνύματα συμπαράστασης από Ομπάμα και Μέρκελ

Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και στο πλευρό του γαλλικού λαού συγκροτούν οι ηγέτες στη διεθνή πολιτική σκηνή. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα και έκλεισε τα σύνορα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Παρίσι θα διεξάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. «Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ολάντ έξω από τον χώρο συναυλιών που δέχθηκε επίθεση από ενόπλους.



Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για τις επιθέσεις, έκανε λόγο για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.




Η Γερμανίδα καγκελάριος δια του εκπροσώπου της δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η σκέψη της «είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

«Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι λίγο μετά τις επιθέσεις. 

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δεκάδες ευαίσθητες τοποθεσίες-πιθανούς στόχους επιθέσεων, ειδικά στην γαλλική πρεσβεία και τα προξενεία στις πόλεις της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και στενούς συνεργάτες του για την αξιολόγηση της κατάστασης. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σοκαρισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι. «Οι σκέψεις και ο προσευχές μας είναι με τον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε», τόνισε ο Κάμερον. 

«Η Γαλλία έχει τον λαό της Ισπανίας στο πλευρό της αυτές τις δύσκολες στιγμές», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Για μία νέα τραγωδία στο Παρίσι έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλς Μισέλ. «Συλλυπητήρια στα θύματα και στήριξη για τα θύματα. Το Βέλγιο στέκεται δίπλα στη Γαλλία», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. 

Την αλληλεγγύη τους με το γαλλικό λαό εκφράζουν μέσω Τwitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Γαλλίας», αναφέρει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλληλεγγύη με το γαλλικό λαό. Όλοι μαζί ενάντια στην τρομοκρατία».

«Τα νέα από το Παρίσι είναι οδυνηρά και απαίσια. Οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Γαλλίας σε αυτή την τραγική ώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μοντι. 

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντιλμα Ρούσεφ εξέφρασε την στήριξη της στον γαλλικό λαό. «Είμαι συγκλονισμένη από την τρομοκρατική βαρβαρότητα. Εκφράζω την απόρριψη της βίας και την αλληλεγγύη μου με τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας». 

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν καταδίκασε τις «ποταπές τρομοκρατικές επιθέσεις» οι οποίες διαπράχθηκαν στο Παρίσι.

Ο Μπαν «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πολυάριθμων προσώπων που φέρονται να κρατούνται όμηροι στο θέατρο Μπατακλάν», ανέφερε εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ σε γραπτή δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαιντέρ αλ Αμπαντί καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις στο Παρίσι, δηλώνοντας πως δείχνουν την ανάγκη για ανάληψη δράσης κατά μαχητών σε όλον τον κόσμο.

«Καταδικάζουμε και θρηνούμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που δίνουν έμφαση στο ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται διεθνείς προσπάθειες για να εξαλειφθεί σε όλες τις χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v