Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του αεροπλάνου

Η Τουρκία έδρασε σαν συνένοχος των τρομοκρατών, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Tην κατηγόρησε οτι χρηματοδοτεί το ISIS. Μίλησε για σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο κρατών και προειδοποίησε ότι η «θηριωδία αυτή θα έχει απάντηση».

Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του αεροπλάνου

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την χώρα ότι χρηματοδοτεί το ISIS μέσω της αγοράς πετρελαίου και χαρακτηρίζοντας την απώλεια του ρωσικού μαχητικού Su-24 "πισώπλατη μαχαιρία".

«Κατανοούμε ότι όλοι έχουν τα συμφέροντα τους αλλά δεν θα επιτρέψουμε την τέλεση τέτοιων εγκλημάτων. Δεχθήκαμε μια μαχαιρά στην πλάτη από συνεργούς των τρομοκρατών» ανέφερε. 

Φαίνεται ότι το ISIS όχι μόνο λαμβάνει έσοδα από το λαθρεμπόριο αργού πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία του στρατού της χώρας, σημείωσε. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι τρομοκράτες πραγματοποιούν με τόσο θράσος τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο, τόνισε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι Ρώσοι πιλότοι δεν απείλησαν κανέναν και ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος τέσσερα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το περιστατικό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Προειδοποίησε επίσης ότι η θηριωδία αυτή θα έχει απάντηση. 

Η Ρωσία αντιμετώπιζε πάντα την Τουρκία ως φιλική χώρα, αλλά αντί να κάνει άμεσα τις απαιτούμενες επαφές με εμάς η τουρκική πλευρά στράφηκε στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Είναι σαν να ρίξαμε εμείς τουρκικό αεροσκάφος και όχι αυτή δικό μας. Θέλουν να βάλουν το ΝΑΤΟ στην υπηρεσία του ΙSIS;"Υπογράψαμε με τους Αμερικανούς μια συμφωνία για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία αποτελεί τμήμα εκείνων που υποτίθεται ότι μάχονται κατά της τρομοκρατίας στον αμερικανικό συνασπισμό", υπενθύμισε ο Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η συμφωνία αυτή αφορά την Άγκυρα.

Είχαμε πάντα με την Τουρκία καλές σχέσεις γειτονίας αλλά ακόμη περισσότερο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη αυτό που συνέβη σήμερα. Σίγουρα όχι εμείς», είπε ο Πούτιν.

Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν πραγματοποιήθηκαν μετά από συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας στο Σότσι. 

Nταβούτογλου: Δικαίωμα της Τουρκίας να απαντήσει

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαντάει όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Σε ομιλία που έδωσε στην Άγκυρα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία θα κάνει ότι «είναι απαραίτητο» για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v