Νέος πονοκέφαλος για τις παγκόσμιες αγορές

Ο κίνδυνος για παγκόσμιο φρένο στην εύθραυστη ανάκαμψη και «χαμένο ατού» των μετοχών. Πώς διαμορφώνεται το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να «πνίξει» τους επενδυτές. Γιατί η Κίνα είναι πρόβλημα αλλά... όχι το μόνο.

Νέος πονοκέφαλος για τις παγκόσμιες αγορές

Εν μέσω ενός sell-off που εξάλειψε άνω των δύο ετών κέρδη –δηλαδή περίπου 14 τρισ. δολάρια- από τις μετοχές παγκοσμίως, τουλάχιστον τα κέρδη των επιχειρήσεων παρέμεναν πιθανό φωτεινό σημείο. Ωστόσο και αυτές οι ελπίδες έχουν αρχίζει να εξανεμίζονται: Οι υποβαθμίσεις των κερδών από τους αναλυτές ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα σε αριθμό τις αυξήσεις, με τη μεγαλύτερη απόκλιση από το 2009 και μετά, σύμφωνα με μηνιαία δεδομένα που έδωσε σχετικός δείκτης του Citigroup.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι πτώσεις στο πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα, η μείωση της υποστήριξης από τη Fed, η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης και οι φόβοι για την επιβράδυνση της Κίνας, θέτουν σε κίνδυνο έναν από τους εναπομείναντες καταλύτες για τις μετοχές, έπειτα από μια παγκόσμια αύξηση μέχρι και 156% από το 2009. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών είναι ακόμη πολύ υψηλές για φέτος και το 2017, τονίζει ο Ralf Zimmermann, στρατηγικός αναλυτής της Bankhaus Lampe.

«Η δυναμική στην παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος συζητά σοβαρά για ύφεση», επεσήμανε ο Zimmermann, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αφορά μόνο στην Κίνα, είναι πολύ πιο εξαπλωμένο. Υπάρχουν λίγα μέρη για να κρυφτεί κανείς».

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 υποχωρούν σταθερά τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας μόλις στο 3,3%, με τις εκτιμήσεις για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να πέφτουν από το καλοκαίρι. Οι πλέον απαισιόδοξοι απαισιοδοξούν κι άλλο: Ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε μόλις 1,9% φέτος, καθιστώντας το 2016 τη χειρότερη χρονιά από τον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά.

Αυτή η εποχή κερδών μπορεί να μην καθησυχάσει τον κόσμο, υποστηρίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan, οι οποίοι προβλέπουν μια συρρίκνωση 6,7% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τα μέλη του Standard & Poor's 500 Index. Για την Ευρώπη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 2,7% για όλο το 2015, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο μισό ρυθμό συγκριτικά με τέσσερις μήνες νωρίτερα. Επιπλέον, οι επενδυτές απέσυραν περίπου 12 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας: Οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια μπορεί να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα, η ανάκαμψη της Ευρώπης έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και η Fed έχει δώσει στον εαυτό της την ευελιξία να καθυστερήσει κι άλλο τις αυξήσεις στα επιτόκια. Ο πήχης για τα κέρδη είναι πλέον τόσο χαμηλά, που το εύρος αυτό των θετικών εκπλήξεων φαίνεται πολύ καλό.

«Τα θεμελιώδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη εξακολουθούν να φαίνονται πολύ καλά», ανέφερε ο James Butterfill της ETF Securities. «Οι αγορές φαίνεται πως έχουν εστιάσει τόσο πολύ στην κακή κατάσταση της μεταποίησης παγκοσμίως και ξεχνούν την οπτική του καταναλωτή. Η εμπιστοσύνη ανεβαίνει, ο κόσμος έχει περισσότερα χρήματα στις τσέπες του και τα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να το αντανακλούν αυτό. Τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κανείς, διότι όλοι είναι τόσο απαισιόδοξοι».

Για άλλους, η προοπτική είναι σκοτεινή. Η ελαστική ανάκαμψη της Ευρώπης απειλείται από τις εταιρίες που στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αμερικανική και ασιατική ζήτηση.

«Ακόμη και χωρίς μια ύφεση, οι προβλέψεις για τα κέρδη όλου του έτους είναι υπερβολικά αισιόδοξα», τόνισε ο Stewart Richardson, επικεφαλής επενδύσεων στην RMG Wealth Management. «Δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Κίνα, η αμερικανική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Φαίνεται σαν να μην επιβραδύνεται η Ευρώπη, αλλά δώστε της έξι με 12 μήνες και ίσως αρχίσει», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v