Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Πράσινο φως στις νέες τιμές χονδρικής, πήγαν για έγκριση στην ΕΕ

Στην Κομισιόν απέστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων την πρόταση εκπτώσεων όγκου του ΟΤΕ, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι.

ΕΕΤΤ: Πράσινο φως στις νέες τιμές χονδρικής, πήγαν για έγκριση στην ΕΕ

Στην ΕΕ έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων την πρόταση του ομίλου ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του ΟΤΕ την οποία και απέστειλε στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ προκειμένου να πάρει το πράσινο φως . Η έγκριση της πρότασης αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι και αν δοθεί θα ξεκινήσει η εφαρμογή της με αποτέλεσμα την μείωση των τιμών στις συνδέσεις οπτικής ίνας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρόταση που κατατέθηκε από ΟΤΕ τον Απρίλιο και αποτελούσε μια απλοποιημένη εκδοχή της παλαιότερης που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο καθώς έχει δύο σημαντικές αλλαγές που είχαν προκαλέσεις τις αντιρρήσεις της αγοράς και συγκεκριμένα:

  • Δεν περιλαμβάνει exit πέναλτι αν δεν πιάσει κάποιος πάροχος τους στόχους.
  • Τέθηκαν πλέον κοινοί στόχοι για όλους και όχι ανάλογα την πελατειακή βάση.

Ειδικότερα, η πρόταση του Ομίλου ΟΤΕ προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Στόχος είναι η μείωση αυτή να μεταφερθεί στη λιανική, ώστε να μειωθούν και οι τελικές τιμές προς τους καταναλωτές.

Εκπτωτική πολιτική

Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028. Εντός του 2028 ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.

Το 2024 οι υπηρεσίες FTTH ΟΤΕ είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 1,33 εκατομμύρια συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2023). Ο ΟΤΕ για το έτος 2024 προσφέρει εκπτώσεις βάσει του όγκου των ενεργών συνδέσεων καθορίζοντας τέσσερις βαθμίδες που ο όγκος αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ανάλογα με την βαθμίδα μειώνεται και η χρέωση με ακριβότερη την βαθμίδα 1 και φθηνότερη τη βαθμίδα 4 κάθε έτους. Κατά τη διάρκεια των ετών οι χρεώσεις παρουσιάζουν αυξομειώσεις ενώ τα εφάπαξ τέλη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Όπως είχε επισημάνει ο ΟΤΕ εφόσον η πρότασή του εγκριθεί από την ΕΕΤΤ «θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

Συνεχείς μειώσεις τιμών λιανικής σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παραθέτει ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές λιανικής τόσο στη σταθερή, όσο και την κινητή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 ευρώ/GB σε 0,3 ευρώ/GB., ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή.

Αντίστοιχα στη σταθερή και σύμφωνα πάντα με τον ΟΤΕ, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα (ταχύτητες 50 Mbps και 100Mbps) έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ένας πελάτης COSMOTE μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500Mbps, μέσω FTTH, σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη για ταχύτητες 100Mbps το 2020.

Οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες επιβεβαιώνονται και από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος το Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%. Αντίστοιχα, για το 2022, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 9,65%, ο ΔΤΚ Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,44%.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει στο επίκεντρο της αναβάθμιση των ταχυτήτων και την αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας. Κάτι το οποίο βρέθηκε και στο τραπέζι της τελευταίας συνάντησης του Δ. Παπαστεργίου με τους παρόχους, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα voucher θα αποτελέσουν το κλειδί για να αυξηθούν οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε πως στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους ζητήθηκε από τις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών που έχουν ήδη ούτως ή άλλως ανακοινώσει, έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και καθυστερήσεις στα επενδυτικά προγράμματα.

Η απάντηση στη χαμηλή ζήτηση

Παρά το γεγονός ότι η κάλυψη της οπτικής ίνας στη χώρα φτάνει περίπου το 40%, η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, με τη διείσδυση να φτάνει μετά βίας το 10%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΤΕ έκλεισε το 2023 με 251.000 συνδρομητές οπτικής ίνας, προσθέτοντας 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο και η αγορά εκτιμάται πως συνολικά αγγίζει τις 350.000 συνδέσεις, καθώς η Nova έχει 75.000 πελάτες, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν, ωστόσο, πως το νέο κουπόνι Gigabit Voucher που θα επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, θα δώσει ώθηση και έρχεται να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness που αφορά την καλωδίωση των κτιρίων, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τις συνδέσεις οπτικών ινών.

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί το 2023, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024, και εκτιμάται ότι θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Το Gigabit Voucher θα συνδυαστεί και με κουπόνι Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας. Στόχος είναι να μετατραπούν σε «έξυπνα» κτίρια όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v