Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις... αγκάλες του ΔΝΤ μετά το σεισμό ο Ισημερινός

Ο πρόεδρος της χώρας έχει εκτιμήσει τη ζημιά από τη δόνηση ισχύος 7,8 Ρίχτερ στα τρία δισ. δολάρια ή 3% του ΑΕΠ. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 16 Απριλίου σκότωσε πάνω από 650 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 16.600.

Στις... αγκάλες του ΔΝΤ μετά το σεισμό ο Ισημερινός

Το Εκουαδόρ ζήτησε οικονομική αρωγή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους αυτό το μήνα και ενέτεινε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το CNBC, η χώρα ενδέχεται να λάβει μέχρι και 368 εκατ. δολάρια.

Ο σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Εκουαδόρ στις 16 Απριλίου. Πάνω από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 16.600 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο την αρμόδια αρχή. Ασθενέστερες δονήσεις έχουν από τότε χτυπήσει την περιοχή, περιλαμβανομένης μιας στις 20 Απριλίου, μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορρέα, έχει εκτιμήσει το κόστος σε τρία δισ. δολάρια, το οποίο μεταφράζεται σε ένα 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σύμφωνα με την Teneo Intelligence.

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση για τη χώρα μεσαίου εισοδήματος, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις τιμές του πετρελαίου. Το Εκουαδόρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ και εξάγει περίπου 422.000 βαρέλια την ημέρα.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της χώρας ήταν αρχικά διστακτικός στο να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, καθώς τα δάνεια από το Ταμείο τείνουν να έρχονται με οικονομικές προϋποθέσεις στις οποίες οι ηγέτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ αναπτύσσει ταχύτατα έκτακτα φορολογικά μέτρα που υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση ενός δισ. δολαρίων τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v