Yellen: Μεγάλο ρίσκο το Brexit για ΗΠΑ

Η Fed διατηρεί προσεκτική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας η Janet Yellen. Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έφερνε περίοδο αστάθειας που θα επηρέζε την αμερικάνικη οικονομία, προειδοποίησε.

Yellen: Μεγάλο ρίσκο το Brexit για ΗΠΑ

Οι κίνδυνοι από το εξωτερικό και η επιβράδυνση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβάλλουν μια προσεκτική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων, υποστήριξε την Τρίτη η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Στην κατάθεση της σε επιτροπή της Γερουσίας, η κα. Yellen περιέγραψε πως η επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης και μια σειρά διεθνών εξελίξεων έβγαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από την πορεία της για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Yellen επισήμανε πως πολλά από τα ρίσκα αυτά παραμένουν. Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε πως πριν προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έχουν ενισχυθεί και ότι δεν θα υπάρξει ισχυρό σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Ο ρυθμός της βελτίωσης στην αγορά εργασίας φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τελευταία, καταδεικνύοντας πως η προσεκτική προσέγγιση μας είναι παραμένει κατάλληλη» τόνισε. 

«Μια ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» προειδοποίησε. Όπως υπογράμμισε, ένα Brexit θα έφερνε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αστάθειας που θα επηρέαζε τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας.

Σε ξεχωριστή έκθεση της κεντρικής τράπεζας που παραδόθηκε στην επιτροπή της Γερουσίας, η Fed προειδοποιεί: «Μια σειρά από πιθανά εξωτερικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα δημιουργούσαν ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v