Δημοψήφισμα: Δημοσκοπήσεις και αγορές διαφωνούν για το αποτέλεσμα

Η στερλίνα ανακάμπτει αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κίνδυνος του Brexit παραμένει ισχυρός. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα δυο στρατόπεδα αισθάνονται ότι μπορούν να κερδίσουν.

Δημοψήφισμα: Δημοσκοπήσεις και αγορές διαφωνούν για το αποτέλεσμα

Μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις και οι χρηματοοικονομικές αγορές διαφωνούν για την έκβαση της αυριανής διαδικασίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επενδυτές στοιβάζουν τα χρήματά τους σε πονταρίσματα υπέρ μιας νίκης της Remain και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η στερλίνα ανέβηκε σε υψηλά πέντε μηνών και οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδό τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με το βρετανικό δείκτη αναφοράς να διορθώνει τη μηνιαία πτώση του. Οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν μειώσει τις αποδόσεις τους για μια ψήφο υπέρ της παραμονής.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις τονίζουν ότι είναι απολύτως αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αφότου μια κλίση προς τη Leave την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να σταμάτησε μετά τη δολοφονία της Jo Cox του Εργατικού κόμματος.

«Αυξανόμενη προσδοκία ότι η Remain θα κερδίσει στο δημοψήφισμα οδηγεί την αγορά», επεσήμανε ο John Plassard, ανώτατος trader μετοχών στην Mirabaud Securities στη Γενεύη. «Ακόμη κι αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρές διαφορές, ο κόσμος δίνει περισσότερη προσοχή στις εταιρίες στοιχημάτων γιατί ήταν πολύ καλύτερες στις προβλέψεις σε προηγούμενα δημοψηφίσματα», τόνισε.

Το βρετανικό νόμισμα ήδη κινείται σε επίπεδα που οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα αγγίξει έπειτα από μια απόφαση υπέρ της παραμονής στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, εκτοξεύτηκαν κατά 5,8% τις τελευταίες τρεις μέρες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο και μετά.

Ο βρετανικός FTSE 100 έχει ανακάμψει 5,4% από τα χαμηλά του και έχει διορθώσει τη μηνιαία του απώλεια. Κι ένας δείκτης στοιχηματικής ροής της Oddschecker, δείχνει ότι η πιθανότητα ενός Brexit έχει πέσει περίπου στο 25% από 43% στις 14 Ιουνίου.

Λιγότερο από 24 ώρες πριν το εκλογικό σώμα προσφύγει στις κάλπες, και τα δύο στρατόπεδα πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν επικαλούμενα το συναίσθημα των ψηφοφόρων, αναφέρει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v