Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβράδυνση στις πωλήσεις λιανικής βλέπει η βρετανική CBI

Οι πωλήσεις λιανικής είχαν τον Αύγουστο τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων έξι μηνών, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία θα μετριαστούν το Σεπτέμβριο. Οι εταιρίες λιανικής μειώνουν συστηματικά τις παραγγελίες στους χονδρέμπορους εδώ και έξι μήνες.

Επιβράδυνση στις πωλήσεις λιανικής βλέπει η βρετανική CBI

Ο ζεστός καιρός και μια εισροή τουριστών βοήθησαν τις βρετανικές εταιρίες λιανικής να ανακάμψουν από την πτώση μετά το Brexit, ωστόσο έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δίνει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι πωλήσεις αναμένεται να επιβραδυνθούν το φθινόπωρο.

Η έρευνα της CBI που εξετάζει κάθε μήνα την υγεία των πωλητών λιανικής και χονδρικής, κατέδειξε ότι οι εταιρίες είχαν τον Αύγουστο τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων έξι μηνών. Ο δείκτης όγκου των πωλήσεων λιανικής αυξήθηκε σε +9, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από το Φεβρουάριο. Η μέτρηση αντανακλά μια ισχυρή ανάκαμψη από το -14 του Ιουλίου.

Ωστόσο, η Anna Leach, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην CBI, επισημαίνει ότι οι πωλήσεις πιθανώς θα μετριαστούν το Σεπτέμβριο καθώς ο δείκτης αναμενόμενων πωλήσεων κατάφερε να αγγίξει μόλις το +3 για τον επόμενο μήνα, από -12 τον Αύγουστο.

Σε μια αποκαλυπτική ένδειξη για την προοπτική της βρετανικής βιομηχανίας λιανικής, η CBI τόνισε ότι οι εταιρίες μειώνουν συστηματικά τις παραγγελίες τους στους πωλητές χονδρικής τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως επεσήμανε ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Βρετανία στην Pantheon Macroeconomics, η άνοδος του περασμένου μήνα στο δείκτη της CBI δε συνάδει με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), τα οποία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v