Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: «Μπαλαντέρ» για την αγορά τα κινεζικά αποθέματα πετρελαίου

Τα στρατηγικά αποθέματα της Κίνας μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ παγώσει την παραγωγή, τονίζει ο S&P. Κανείς δεν ξέρει την ακριβή ποσότητα, ενώ η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πετρέλαιο για να εξάγει όταν ανέβουν οι τιμές.

S&P: «Μπαλαντέρ» για την αγορά τα κινεζικά αποθέματα πετρελαίου

Τα κινεζικά αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν ο «μπαλαντέρ» για τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και τη δυναμική στις αγορές, σύμφωνα με ειδικούς πετρελαίου του S&P.

Η Κίνα έχει το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού προκειμένου να συγκεντρώσει αργό για τα στρατηγικής σημασίας κυβερνητικά της αποθέματα (SPR). Πρόκειται, στην ουσία, για ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης που διατηρείται από μια χώρα γιατί της προσφέρει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και προστασία από την απειλή αναταράξεων στο πετρέλαιο και από διακοπές στην προσφορά.

Όπως εξηγεί το CNBC, ό,τι κι αν αποφασίσουν οι παραγωγοί στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα, οι ειδικοί πετρελαίου πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε άνοδο στις τιμές χρησιμοποιώντας αυτά τα μεγάλα αποθέματα ως εξαγωγές, πιθανώς δίνοντας τέλος σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς.

«Ανεξάρτητα του τι θα συμβεί από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχει αυτός ο παράγοντας ''μπαλαντέρ'' των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου», υπογράμμισε η Jodie Gunzberg, επικεφαλής εμπορευμάτων παγκοσμίως στην S&P Dow Jones Indices, κατά τη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής συνάντησης του S&P Global επάνω στις αγορές πετρελαίου, στο Λονδίνο.

«Τώρα που η Κίνα έχει αγοράσει τόσο φθηνό πετρέλαιο ώστε να συμπληρώσει τα SPR της, τα οποία κανείς δεν ξέρει πόσα πραγματικά είναι, αν ο ΟΠΕΚ παγώσει την παραγωγή και προσπαθήσει να επαναφέρει ψηλά την τιμή, η Κίνα μπορεί να την πιέσει πάλι κάτω διότι ίσως επιλέξει να μην αγοράσει στην υψηλότερη τιμή και απλά να χρησιμοποιήσει τα SPR για να αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο η ίδια –όπως έκανε και με άλλα εμπορεύματα», εξήγησε η ειδικός.

«Επομένως πιστεύω ότι αυτό είναι, αυτή τη στιγμή, περισσότερο ένας παράγοντας που επηρεάζει το για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε η Gunzberg.

Η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2009 ότι σκόπευε να οικοδομήσει τα απόθεματά της σταδιακά. Τον Νοέμβριο του 2014, ανακοίνωσε ότι η «πρώτη φάση» των κυβερνητικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης ήταν η αποθήκευση 91 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με το Reuters.

Το Μάιο του 2016, το πρακτορείο μετέδωσε ότι η Κίνα βρισκόταν στη δεύτερη φάση, η οποία αντιστοιχούσε σε χωρητικότητα σχεδόν 245 εκατ. βαρελιών. Πρόσθεσε επίσης ότι πιστευόταν πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Μια προγραμματισμένη τρίτη φάση άγνωστης χωρητικότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, έχει σημειώσει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v