Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Έτος μετοχών το 2008- Ξανά ”overweight”

Σύσταση ”overweight” θέτει ξανά για τις μετοχές η UBS στο outlook της για το επόμενο έτος, ενώ δείχνει να προτιμά τις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης και θέτει σύσταση ”neutral” για τα εμπορεύματα.

UBS: Έτος μετοχών το 2008- Ξανά ”overweight”
Σύσταση ”overweight” θέτει ξανά για τις μετοχές η UBS στο outlook της για το επόμενο έτος. Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου, συνιστά μείωση της έκθεσης σε αμερικανικά ομόλογα, αν και διατηρεί σύσταση overweight για τα μη δολαριακά ομόλογα.

Ακόμη, δίνει σύσταση ”neutral” για τα εμπορεύματα και ”underweight” για τα μετρητά.

Τα ήπια θεμελιώδη των ετών 2003-2007 -σημαντική ανάπτυξη, αυξανόμενη κερδοφορία και πτώση των premiums του πιστωτικού κινδύνου- έχουν αντικατασταθεί από το ”πιστωτικό άγχος”, τις πιέσεις στην κεφαλαιακή θέση του συστήματος, την ωρίμανση του αμερικανικού και του παγκόσμιου επιχειρηματικού κύκλου καθώς και τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί λόγοι απειλούν τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη -ή τουλάχιστον σημαντικά μέρη της- με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί από το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας του 2001-2002 και την ύφεση, αναφέρει η UBS.

Ειδικότερα για τις μετοχές, ο οίκος προβλέπει ότι το 2008 είναι πιθανόν να είναι έτος ισχυρών αν όχι εξαιρετικών κερδών, με τις διψήφιες αποδόσεις των μετοχών παγκοσμίως να είναι εντελώς αληθοφανείς. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η μετοχική απόδοση θα διαμορφωθεί περί το 10%.

Παρά τους κλυδωνισμούς, η UBS αναμένει ότι οι αποτιμήσεις θα οδηγήσουν τις αγορές υψηλότερα.

Αυτόν τον χρόνο οι πολλαπλασιαστές πρέπει να αναλάβουν δράση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κερδοφορία σε ό,τι αφορά τον ρόλο του βασικού καταλύτη στην επίτευξη αποδόσεων, λέει η UBS, εξηγώντας ότι η επιβράδυνση των κερδών δεν είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να επηρεάσει τις αποδόσεις.

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για να καθορίσουν την τάση στις αγορές, σημειώνει ο οίκος, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να απαιτήσουν ορατότητα για την κερδοφορία των εταιριών, ώστε να αποφύγουν πιθανές ”παγίδες αξίας”, ενώ ώθηση ενδέχεται να δώσουν τόσο μια ενίσχυση των όγκων εξαγορών όσο και μια πιθανή λήξη της αβεβαιότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Σε τοπικό επίπεδο, ο οίκος έχει αυξήσει την τοποθέτησή του στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει την προτεινόμενη έκθεση στην Ευρώπη και αναβάθμισε την Ιαπωνία από ”underweight” σε ”neutral”.

Σε επίπεδο κλάδων, τονίζεται η περικοπή του χρηματοοικονομικού σε ”neutral”, κάτι που αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, ενώ προβλέπεται συνέχεια στην τάση που θέλει τα blue chips να υπεραποδίδουν.

Παράλληλα, η UBS τονίζει ότι οι ισχυρότερες θέσεις ”overweight” είναι στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των βιομηχανικών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v