Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

(upd3) Δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, σε έκθεση φωτογραφίας στην τουρκική πρωτεύουσα. «Αλλάχου Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης, που ήταν Τούρκος αστυνομικός. Για προβοκάτσια μιλάει ο Πούτιν. Καταδικάζουν την επίθεση οι ΗΠΑ.

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τη Δευτέρα τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, σε έκθεση φωτογραφίας

Ο Ρώσος πρέσβης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαριά τραυματίας, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο πρέσβης υπέκυψε στα τραύματά του. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα. H ίδια πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

O κ. Καρλόφ εκφωνούσε ομιλία σε έκθεση στην οποία χορηγός ήταν η ρωσική πρεσβεία, όταν ένας άνδρας που φορούσε κοστούμι και γραβάτα φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» (O Θεός είναι μεγάλος) και έριξε τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμούς, σύμφωνα με φωτογράφο του AP που βρισκόταν στο κοινό. «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία», φώναξε ακόμα ο ένοπλος.

Σύμφωνα με το NTV, τρία ακόμα άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο δράστης «εξουδετερώθηκε». Πηγές από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός που υπηρετούσε στην Άγκυρα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία ανήκε στην οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -στον οποίο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου-, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως στο στάδιο αυτό η έρευνα επικεντρώνεται στις σχέσεις του δράστη με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Όμως ένας σύμβουλος του ιδρυτή της οργάνωσης Χιζμέτ του Γκιουλέν καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Τούρκου αξιωματούχου «γελοίο» και προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι ανεπαρκή.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της δολοφονίας είχε υπηρετήσει για δυόμισι χρόνια σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει για λόγους ασφαλείας την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την γκαλερί.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, σχετικά με το μέλλον της Συρίας, οι οποίες θα γίνουν κανονικά.





Πούτιν: Στόχος η υπονόμευση των ρωσοτουρκικών σχέσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τη δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή τη δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους Τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε τη δολοφονία μια «πρόκληση», με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες. 

Γιλντιρίμ: Η επίθεση είχε στόχο τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας

Η δολοφονία του Ρώσου στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Καταδικάζουν την επίθεση οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου και αν προήλθε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται σε αυτόν και στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Γκιουλέν: Ειδεχθής η δολοφονία του πρέσβη

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει όποιον βοήθησε τον ένοπλο δράστη της επίθεσης.

Η γραπτή ανακοίνωση του Γκιουλέν δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τη δήλωση ενός συμβούλου του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, με την οποία διέψευσε ισχυρισμούς Τούρκου αξιωματούχου ασφαλείας ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές ενδείξεις» ότι ο δράστης συνδέεται με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γκιουλέν

«Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδες αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενό τους πόστα, καθώς και την απόλυση ή φυλάκιση αρκετών άλλων έπειτα από το 2014», τόνισε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας.

Δαμασκός: Δειλή τρομοκρατική επίθεση

Η Συρία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθές έγκλημα».

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος τη δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ», επισημαίνεται σύμφωνα με το ΑΠΕ σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Διαβουλεύσεις Πούτιν-Λαβρόφ

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.




 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανάρτηση στο τουίτερ, το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ.

ΝΔ: Καταδικάζουμε τη στυγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τη στυγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, που πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Πρόκειται για μια ακόμη τρομοκρατική ενέργεια στη γείτονα, που εντείνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό τα γεγονότα αυτά, καθώς αποτελούν πηγή ανησυχίας σε μια περιοχή που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v