Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Επιστροφή του Ερντογάν στο AKP προαναγγέλλει ο Γιλντιρίμ

Την επιστροφή του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο κυβερνών κόμμα και την ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σημειώνει επίσης πως η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να βαδίζει με την Τουρκία.

Τουρκία: Επιστροφή του Ερντογάν στο AKP προαναγγέλλει ο Γιλντιρίμ

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης πρόκειται να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σηματοδοτώντας αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά μετά και την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης, που δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο της χώρας.

«Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για ονόματα, ποιος θα έρθει και ποιος θα φύγει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Γιλντιρίμ. «Κατά καιρούς είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία να μπαίνει φρέσκο αίμα στην κυβέρνηση», σχολίασε.

«Θα είμαστε ευτυχείς να προσκαλέσουμε τον πρόεδρό μας στο κόμμα μας», είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να γίνει πρόεδρος (του AKP)».

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει βιασύνη για την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών, που θα απαιτούσαν την επιτάχυνση της διενέργειας εκλογών (είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2019).

«Κατ’ αρχήν δεν μας αρέσουν οι πρόωρες εκλογές, διότι οι πρόωρες εκλογές φέρνουν αβεβαιότητα», είπε. «Και δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή που να μας κινήσει προς πρόωρες εκλογές».

Οι δηλώσεις του είναι οι πρώτες που επιβεβαιώνουν τα σχέδια για αλλαγή των ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης μετά την ψήφο των Τούρκων στο δημοψήφισμα υπέρ της αύξησης των εξουσιών του Ερντογάν, κίνηση που θα οδηγήσει σε εξάλειψη της θέσης του πρωθυπουργού μέχρι το 2019. Το δημοψήφισμα άνοιξε επίσης τον δρόμο για επιστροφή του Ερντογάν στις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, του οποίου αυτή τη στιγμή ηγείται ο κ. Γιλντιρίμ, και να πάρει και επισήμως το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής.

Θέλουμε ειλικρίνεια από την Ευρώπη

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε πως ενώ η συμφωνία προέβλεπε πως η Ευρώπη θα έστελνε στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ, μέχρι τώρα έχουν δοθεί 790 εκατ. ευρώ. «Πού πήγαν τα χρήματα αυτά;», διερωτήθηκε.

Κατά τον ίδιο, η ΕΕ «δείχνει με το δάκτυλο» και «δίνει οδηγίες» στην Τουρκία «σαν να ήταν δάσκαλος και η Τουρκία ο μαθητής».

«Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από το έθνος μας», τόνισε, συμπληρώνοντας όμως πως η Άγκυρα πιστεύει ότι αυτό γίνεται εσκεμμένα, διότι η ΕΕ δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα πως δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της «και έτσι προσπαθούν να μας απομακρύνουν με τις ενέργειες αυτές».

Ο κ. Γιλντιρίμ κάλεσε την ΕΕ «να δείξει ειλικρίνεια σε ότι αφορά την ένταξή μας στην Ευρώπη. Αυτοί θα πρέπει να καθορίσουν πρώτα το δικό τους όραμα για το μέλλον. Θα συνεχίσουν να βαδίζουν με την Τουρκία ή όχι; Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν αυτό. Θα δούμε τη απόφασή τους και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τον δικό μας δρόμο».

Σημείωσε πάντως πως και η Τουρκία αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Οικονομική πολιτική και επενδύσεις

Το Bloomberg σημειώνει πως το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προκάλεσε ερωτήματα σε πολλούς επενδυτές ως προς τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, ο οποίος είναι κάθετος ότι η Τουρκία θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα τη μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Τα τελευταία χρόνια, μέλη μιας ομάδας οικονομικής πολιτικής την οποία ευνοούσαν οι επενδυτές και στην οποία αποδίδεται η πολυετής ταχεία ανάπτυξη, έχουν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν έχει επίσης απασχολήσει μια πληθώρα οικονομικών συμβούλων οι οποίοι αποφεύγουν τις συμβατικές προσεγγίσεις στην οικονομική διαχείριση και τάσσονται υπέρ ενός «νέου οικονομικού παραδείγματος» με βάση τα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δίνεται ώθηση στις επενδύσεις, στη παραγωγή και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ, η Τουρκία θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της εύρεσης δημιουργικών τρόπων ώστε να μειωθούν τα κόστη χρηματοδότησης και αυξάνοντας τις δαπάνες για μεγάλα έργα υποδομής.

«Η Τουρκία θα κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις σε σιδηρόδρομους, φέτος και του χρόνου. Θα επενδύσουμε τουλάχιστον 100 δισ. λίρες σε σιδηρόδρομους την επόμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει σημαντική επένδυση στο μέλλον της Τουρκίας. Έχουμε ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε οδικούς άξονες, στη ναυτιλία και την αεροναυπηγική. Γι’ αυτό η οικονομία της Τουρκίας τριπλασιάστηκε και οι  εξαγωγές της τετραπλασιάστηκαν. Την ώρα που ο κόσμος βρίσκονταν σε κρίση, η Τουρκία έκανε ορισμένα από τα μεγαλύτερα projects του κόσμου», είπε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο