Ο Fereidun Fesharaki, κορυφαίος ακαδημαϊκός με ειδίκευση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ιδρυτής και πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρίας FGE, προειδοποίησε πως οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να βυθιστούν και πάλι στα 30 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ δεν προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές στην προσφορά.
«Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει υπερβολικά πολύ πετρέλαιο στην αγορά. Υπάρχει υπερβολικά πολύ πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, από τη Λιβύη, από την Νιγηρία», τόνισε ο επικεφαλής της FGE, η οποία εστιάζει στις αγορές πετρελαίου και αερίου ανατολικά του Σουέζ, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
«Αν και η ζήτηση είναι εύρωστη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι τιμές να βυθιστούν του χρόνου στα 30-35 δολάρια το βαρέλι και να μείνουν εκεί για ένα διάστημα», εκτίμησε ο ειδικός μιλώντας σήμερα στο CNBC στο περιθώριο του Credit Suisse Australia Energy Conference στο Σίδνεϋ.
Ο Fesharaki, ο οποίος επίσης παρακολουθεί τις αγορές ενέργειας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» για την Σαουδική Αραβία είναι εννέα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και οποιαδήποτε αποτυχία να περικοπεί η προσφορά κάτω από αυτό το επίπεδο θα οδηγούσε σε υποχώρηση της τιμής.
«Πρέπει να περικοπούν άλλα 700.000 βαρέλια την ημέρα αμέσως, αλλιώς οι τιμές θα βουλιάξουν», συνόψισε ο ακαδημαϊκός και πρόσθεσε: «ακόμη κι αν γίνει αυτό, του χρόνου και πάλι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μειώσεις, οπότε το θέμα είναι μέχρι πού είναι έτοιμοι οι Σαουδάραβες να φτάσουν».
Ο Fesharaki επεσήμανε ότι τα συμπεράσματά του δεν βασίζονται μόνο στην υπερπροσφορά. Υιοθετώντας και μια contrarian άποψη, τόνισε πως πιστεύει ότι η βουτιά στις τιμές του αργού θα μπορούσε να οδηγήσει και σε βουτιά στη ζήτηση: «Μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι σαν ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι».
«Αν έχεις μια μικρή πτώση στην τιμή του πετρελαίου, τότε αυτό είναι καλό για τη ζήτηση και για την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά την τελευταία φορά που υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, τα χρηματιστήρια υποχώρησαν μαζί του. Πιστεύω πως υπάρχει ένα τρομακτικό περιβάλλον τώρα, σε βαθμό που μια σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου ουσιαστικά θα δημιουργούσε παγκόσμια ύφεση», ισχυρίστηκε.
Το διεθνές δίκτυο σημειώνει πως και άλλοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι μια απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να πλήξει σοβαρά τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στις οποίες μάλλον θα υποχωρήσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες.
Τέλος, ο Fesharaki πιστεύει πως η διπλωματική κρίση στο Κατάρ δεν είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου: «Δεν απειλεί οποιαδήποτε παραγωγή, επομένως οι αγορές δεν ασχολούνται».
Η Τουρκία, ισχυρός σύμμαχος του Κατάρ, πρόκειται να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ντόχα σήμερα και πιθανώς στη Σαουδική Αραβία, στην προσπάθεια να δώσει τέλος στις εντάσεις.
«Δεν το θεωρώ αυτό παράγοντα που θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου, εκτός κι αν έχουμε στρατιωτική σύγκρουση, το οποίο είναι πολύ απίθανο», εκτίμησε ο ειδικός. «Με την Τουρκία να στέλνει τώρα στρατεύματα στο Κατάρ και τους Ιρανούς να το προμηθεύουν με τρόφιμα και νερό, πιστεύω πως το διακύβευμα για τους Σαουδάραβες έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Αν κλιμακώσουν την κατάσταση περαιτέρω, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα», επεσήμανε πάντως.