Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Άλμα στις εξαγωγές τον Ιούνιο

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,3% και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 17,2% τον Ιούνιο. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε σε 42,7 δισ. δολάρια, από 40,81 δισ. το Μάιο. Άνοδο εμφάνισαν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Κίνα: Άλμα στις εξαγωγές τον Ιούνιο

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι κινεζικές εξαγωγές, καθώς η εξωτερική ζήτηση για αγαθά από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνέχισε να ισχυροποιείται.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 11,3% τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έπειτα από άνοδο 8,7% το Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Η άνοδος ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση 9%.

Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 17,2% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 14,8% το Μάιο. Η άνοδος ήταν και πάλι μεγαλύτερη των προσδοκιών, με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων να κάνει λόγο για 12,4%.

Διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε 42,7 δισ. δολάρια από 40,81 δισ. έναν μήνα προηγούμενα. Οι ειδικοί ανέμεναν μεγαλύτερο πλεόνασμα της τάξης των 44,2 δισ. δολαρίων.

Σε όρους γουάν, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 17,3% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν κατά 23,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε σε 294,3 δισ. γουάν (43,4 δισ. δολάρια) α[‘π 281,56 δισ. το Μάιο.

Παράλληλα, το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως η ασιατική χώρα προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις 14,82 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, δηλαδή 2,3% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επικαλούμενο στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Το Μάιο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας είχαν υποχωρήσει κατά 3,7% σε ετήσιους όρους, υπενθυμίζει το MarketWatch.

Οι εξερχόμενες άμεσες επενδύσεις της Κίνας έκαναν βουτιά 45,8% στο έτος σε 48,19 δισ. δολάρια, στη διάρκεια του πρώτου μισού του χρόνου, σύμφωνα με το Xinhua.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v