Η Toshiba Corp ανακοίνωσε πως ξανάνοιξε τις διαπραγματεύσεις με την Foxconn Technology Group και την Western Digital, για την πώληση της μονάδας τσιπ μνήμης.
Η αποκάλυψη δείχνει πως ο βιομηχανικός όμιλος δυσκολεύεται να κλείσει το ντιλ, παρότι πιέζεται πολύ να βρει αγοραστή και να εξασφαλίσει ρυθμιστική έγκριση.
Η Toshiba έχει αναφέρει πως χρειάζεται να πουλήσει την μονάδα για να επαναφέρει την καθαρή της θέση σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, το Μάρτιο του 2018. Διαφορετικά, οι μετοχές της θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ βάσει του κανονισμού του.
Αναλυτές και άτομα που εμπλέκονται στη συμφωνία υποστηρίζουν πως η πώληση θα μπορούσε να συγκεντρώσει δύο τρισ. γεν (18 δισ. δολάρια) ή και πολύ παραπάνω, λόγω των εξαιρετικά δημοφιλών τσιπ της μονάδας.
Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί ηνομική διαμάχη που ξεκίνησε η Western Digital, μια αμερικανική εταιρία με την οποία η Toshiba «τρέχει» από κοινού τα εργοστάσια που έχουν την έδρα τους στην Ιαπωνία και που κατασκευάζουν τα τσιπ.
Στους κόλπους της Toshiba, κάποιοι έχουν επιχειρηματολογήσει πως η εταιρία θα πρέπει να σηκώσει λευκή σημαία στη Western Digital και να της πουλήσει την μονάδα τσιπ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η Foxconn, ο τεχνολογικός κολοσσός που συναρμολογεί iPhones για λογαριασμό της Apple, είναι η καλύτερη επιλογή γιατί προσφέρει περισσότερο χρήμα, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές που επικαλείται το MarketWatch.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η Toshiba έκλεινε σήμερα τη συμφωνία, και πάλι θα της έπαιρνε έξι μήνες ή και παραπάνω για να λάβει το πράσινο φως από αντιμονοπωλιακές αρχές μεγάλων χωρών.
«Έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι το χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται σε πολύ ‘σφικτό’, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία μέχρι το Μάρτιο του επόμενου χρόνου», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Satοshi Tsunakawa.
Κάποιοι αναλυτές έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει πως η Toshiba θα έπρεπε να ακυρώσει την πώληση και να εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της μονάδας και να πουλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της, ιδιαίτερα εφόσον η εξαιρετικά επιτυχημένη μονάδα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα πέμπτο των εσόδων του ομίλου.
Ωστόσο ο Tsunakawa έχει επανειλημμένως δηλώσει τους ρεπόρτερς πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να σκεφτεί για την επιβίωση της Toshiba.