Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε. ετοιμάζει πιο «λάιτ» μέτρα κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Η πρωτοβουλία για πιο αυστηρή φορολογική μεταρρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών βρίσκει αντιστάσεις από χώρες όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Η Ε.Ε. ετοιμάζει πιο «λάιτ» μέτρα κατά των τεχνολογικών κολοσσών
Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στα σχέδια της Ε.Ε. να αυξήσει το «φορολογικό λογαριασμό» των τεχνολογικών πολυεθνικών, σύμφωνα με έγγραφα που έχει δει το Reuters.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν μια προκαταρκτική συμφωνία για τους ψηφιακούς φόρους όταν συναντηθούν στις 6 Δεκεμβρίου, εν μέσω γενικής κατακραυγής για την φοροαποφυγή των αμερικάνικων διαδικτυακών εταιρειών.

Αλλά οι χώρες της Ε.Ε. περιορίζουν σταδιακά την έκταση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

Ένα από τα πρώτα προσχέδια των συμπερασμάτων των υπουργών, με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί ως προσωρινό μέτρο ένας «αντισταθμιστικός φόρος» στις διαδικτυακές εταιρείες που θα εξισώνει το φόρο που πληρώνουν με αυτόν των υπόλοιπων εταιρειών, προτού υιοθετηθεί μια ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αλλά το πιο πρόσφατο προσχέδιο, με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου, εστιάζει στην προτίμηση της Ε.Ε. για μια «παγκόσμια λύση».

Οι μικρότερες χώρες της Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, τονίζουν πως μια μονομερής κίνηση της Ε.Ε. θα έπληττε την οικονομία της και θα ευνοούσε τους ανταγωνιστές.

Οι παγκόσμιες συμφωνίες για φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και πολλοί υποστηρίζουν πως η σύνδεση των μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. με παγκόσμιας συμφωνίας θα τις αναβάλλει επ’ αόριστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v