Ποιοι διεθνείς οίκοι μένουν ταύροι, ποιοι βλέπουν... αρκούδες

Ποιες είναι οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για τον S&P 500, μετά το προχθεσινό sell-off. Γιατί κάποιοι βλέπουν ευκαιρίες αγοράς. Οι φόβοι για είσοδο σε bear market και τα σενάρια για συνέχιση του ράλι.

Ποιοι διεθνείς οίκοι μένουν ταύροι, ποιοι βλέπουν... αρκούδες

Η χαοτική συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street ταρακούνησε τους επενδυτές, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το ερώτημα αν η ιστορική βουτιά του Dow Jones αποτελεί μια αναμενόμενη διόρθωση ή είναι ο προπομπός μιας bear market.

H διήμερη πτώση του βιομηχανικού δείκτη, που διέγραψε τα κέρδη του 2018, διέκοψε μια ασυνήθιστα παρατεταμένη περίοδο δίχως κάποια σημαντική διόρθωση και ήρθε μετά από μια χρονιά με συνεχή ρεκόρ για τους δείκτες.

Η έναρξη του sell-off σημειώθηκε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι τον Ιανουάριο οι μισθοί ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννιά ετών. Το στοιχείο αυτό πυροδότησε φόβους για άνοδο του πληθωρισμού και μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Οι προβλέψεις για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, πιθανώς με λιγότερο σταδιακό ρυθμό σε σχέση με πέρυσι, δημιουργεί ανησυχίες για το αν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι τόσο ισχυρά για να στηρίξουν τις συνηθισμένες στο φθηνό χρήμα αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, αξίζει να διαβάσετε τις εκτιμήσεις αναλυτών διεθνών οίκων για το ποια αναμένεται να είναι η συνέχεια στις αγορές μετοχών:

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι το μαζικό ξεπούλημα στις αμερικανικές μετοχές δεν θα εξελιχθεί σε ένα κραχ σαν και αυτό του 1987. Όπως επισημαίνουν σε σημείωμα προς πελάτες, το 2018 ξεκίνησε με μια επιτάχυνση της ανάπτυξης, αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και ένα πιο αδύναμο δολάριο. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εταιρικών κερδών. Επιπρόσθετα, οι τιμές των μετοχών μέχρι τώρα το 2018 έχουν βασιστεί στην άνοδο των κερδών ανά μετοχή (EPS), παρά στην άνοδο διάφορων εκτιμήσεων για την αξία των μετοχών.

Οι ίδιοι διατηρούν ως βασικό σενάριο την άνοδο του S&P 500 στις 2.850 μονάδες, ενώ στο ευνοϊκό σενάριο ο δείκτης θα σκαρφαλώσει ως τις 3.000 μονάδες.

Ο αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic, προβλέπει ότι η άνοδος της μεταβλητότητας θα προκαλέσει περαιτέρω εκροές από τις αμερικανικές μετοχές τις επόμενες ημέρες, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια. Ωστόσο, επισημαίνει πως μετά από απότομες βουτιές όπως αυτή της Δευτέρας, μπορεί να ακολουθήσουν ανοδικές κινήσεις, δημιουργώντας ευκαιρίες αγοράς. «Με τον P/E του επόμενου έτους για τον S&P 500 κάτω από το 16, τις περαιτέρω θετικές συνέπειες από τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων, πιστεύουμε ότι το συνεχιζόμενο sell-off στις αγορές αποτελεί τελικά μια ευκαιρία αγοράς» υποστηρίζει.

Ο Michael Wilson, υπεύθυνος στρατηγικής της Morgan Stanley για την αγορά μετοχών, προειδοποιεί τους επενδυτές να μη σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές μετά τη βουτιά, δεδομένων των ανησυχιών για την άνοδο του χρέους και την άνοδο των επιτοκίων από τη Fed. «Όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, η άνοδος του πληθωρισμού έχει θετικό αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά με το equity risk premium να είναι κοντά στη full/fair value, η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μπορεί να μην είναι θετική για τις μετοχές» τονίζει.

Ο William Delwiche, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Baird, υποστηρίζει πως η υπερβολική αισιοδοξία άφησε τις μετοχές ευάλωτες στην αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν. Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως οι πιέσεις για πωλήσεις εξασθενούν, η ευρύτερη αγορά αντιμετωπίζει μια ουσιαστική επιδείνωση, προσθέτει.

«Λίγοι περίμεναν την ασυνήθιστη ηρεμία της περσινής χρονιάς στις αγορές να κρατήσει. Πολλοί, όπως εμείς, εντοπίσαμε την πιθανή πηγή αυτής της μεταβλητότητας σε μια λιγότερο φιλική αγορά ομολόγων. Ωστόσο οι προσδοκίες και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά» σημειώνει ο William Hobbs της Barclays Wealth Management.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σε καλή κατάσταση, η επόμενη ύφεση μοιάζει ακόμα μακρινή, εκτός και αν προκύψει κάποιος εξωγενής παράγοντας και χαλάσει το πάρτι. Μέχρι τώρα, η υποχώρηση αυτή φαίνεται σαν ένα παράδειγμα βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας, αλλά τίποτα χειρότερο από αυτό» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Μichael Strobaek της Credit Suisse τονίζει πως η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να θεωρεί άθικτη την bull market στις μετοχές, εκτιμώντας πως έχει προοπτικές να πάει ακόμα υψηλότερα. «Ωστόσο, όπως έχουμε δει σε πολυάριθμες περιπτώσεις, η bull market δεν πρόκειται να είναι τόσο καλή όσο αυτή που είδαμε το 2017 και θα περιλαμβάνει και υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και οι αποδόσεις αφήνουν τα χαμηλά και κινούνται υψηλότερα» τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μια υγιή διόρθωση και προσφέρουν μια ευκαιρία αγοράς.

Ο Marcus Morris-Eyton της Allianz Global Investors σημειώνει πως η πρόσφατη κίνηση έχει δίχως αμφιβολία ταρακουνήσει τους επενδυτές, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου των αγορών με ασυνήθιστα χαμηλή μεταβλητότητα. «Η εκτίμησή μας είναι πως η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, καθώς πλησιάζουμε το ταβάνι της ρευστότητας και αρχίζει σταδιακά η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» τονίζει.

Αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ευκαιρίες αγοράς για όσους επενδυτές μπορούν να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιλέξουν ελκυστικά χαρτιά. «Βλέπουμε βραχυπρόθεσμες κινήσεις σαν και αυτήν ως ελκυστικές ευκαιρίες για εκμετάλλευση οποιασδήποτε υπερβολικής αντίδρασης στην αγορά» υπογραμμίζει.

Ο John Higgins της Capital Economics είναι απαισιόδοξος για την πορεία των αμερικανικών μετοχών τη φετινή χρονιά, αλλά δεν αναμένει κάποια καταστροφική βουτιά, που θα αναγκάσει τον νέο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, να παρέμβει.

«Γενικότερα, δεν έχουμε πειστεί πως αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης διόρθωσης στην αγορά μετοχών, καθώς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία παραμένουν υγιή προς το παρόν: οι bear markets εμφανίζονται συνήθως πριν την έναρξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ (αν και το 1987 αποτελεί εξαίρεση σε αυτό)», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες ο κ. Ηiggins. «Αλλά πιστεύουμε πως οι πιο δύσκολες στιγμές για τις μετοχές δεν είναι πολύ μακριά, καθώς η σύσφιξη από τη Fed αναμένεται να έχει τελικά αντίκτυπο σύντομα στην οικονομία. Διατηρούμε λοιπόν την πρόβλεψή μας για 2.600 μονάδες για τον S&P 500 στο τέλος του 2018», επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v