Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 6ετίας χτύπησε την Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011 σημείωσε ο S&P. Έως και 1.600 μονάδες ή 6% έφτασε να χάνει ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones. «Άλμα» 85% για τον δείκτη φόβου VIX. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

«Βουτιά» 6ετίας χτύπησε την Wall Street

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η Wall Street παρά την πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,75%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών.

«Το ξεπούλημα και η μερική ανάκαμψη οφείλεται σε αλγοριθμικό πρόγραμμα γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις τόσο γρήγορα», εκτίμησε ο αναλυτής της Fort Pitt Capital, Kim Caughey Forrest. «Για να είμαι ειλικρινής είχαμε αρχίσει να αισθανόμαστε άβολα με το ατέλειωτο ράλι στη Wall Street. Τώρα η αγορά δείχνει πιο φυσιολογική».

Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της Charles Schwab, Randy Frederick δήλωσε: «Ανεβαίνοντας συνέχεια από την αρχή του έτους, μια διόρθωση ήταν αναμενόμενη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε η αγορά των ταύρων».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,6% ή 1.175 μονάδων στις 24.345, ο S&P κατέγραψε πτώση 4,10% στις 2.648 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,78% στις 6.967 μονάδες.

Νωρίτερα, ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να «βουλιάζει» 1.600 μονάδες ή κατά 6% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Αντίστοιχα ο S&P κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P έχασαν όλα τα κέρδη του 2018.

Παραμένοντας στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-5,7%), Exxon Mobil (-5,7%), 3M (-5,6%) και Home Depot (-5,5%). Σημειώνεται ότι για δεύτερη μέρα, καμία μετοχή του Dow Jones δεν κατάφερε να κλείσει τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Επιπλέον, ο δείκτης φόβου VIX διαμορφώθηκε στις 32,55 μονάδες σημειώνοντας «άλμα» 85%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης υπηρεσιών ISM έπιασε υψηλό σχεδόν 13 ετών καθώς ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 56 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, νέος επικεφαλής της Fed ορκίστηκε νωρίτερα ο Jerome Powell. Σε σύντομη δήλωσή του υποστήριξε ότι «με τη νομισματική πολιτική θα στηρίξουμε τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, μια υγιή αγορά εργασίας και την σταθερότητα των τιμών».

Παράλληλα σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της ανάκαμψης του δολαρίου και της αυξημένης προσφοράς αργού –πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως- τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 2,3% στα 63,94 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.336 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2405 από 1,2458 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v