Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί το Άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, εγκρίθηκε η πρόταση κυρώσεων, από την ολομέλεια στο Στρασβούργο. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί τη διαδικασία εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί το Άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας

H κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν είναι αντιμέτωπη με την απειλή κυρώσεων από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωβουλευτές του μπλοκ ψήφισαν υπέρ της ανάληψης τιμωρητικής δρασης κατά της Βουδαπέστης.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, η πρόταση εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Είναι η πρώτη φορά που το ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί το λεγόμενο Άρθρο 7 εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ.

Την ίδια διαδικασία ξεκίνησε η Κομισιόν κατά της Πολωνίας, τον Δεκέμβριο του 2017.  

Υπό το άρθρο 7 τα κράτη μέλη της ΕΕ διερευνούν κατά πόσο οι κατηγορούμενες χώρες κινδυνεύουν να παραβιάζουν τους κανόνες και τις αξίες του μπλοκ.

Η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times — αλλά μόνο στην απίθανη περίπτωση που τα υπόλοιπα 27 μέλη συμφωνούν. 

Από την εποχή που ο Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε την εξουσία, το 2010, έχει ασκήσει πιέσεις στα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συχνά διαμαρτυρηθεί, έχει αποτύχει να σταματήσει αυτό που οι επικριτές του περιγράφουν ως αυξανόμενο απολυταρχισμό.

Μιλώντας στην ολομέλεια, την Τρίτη, ο Ορμπαν τόνισε ότι δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα παραμείνει στις πολιτικές του.

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι η προσχώρηση της Ουγγαρίας στην ΕΕ υπήρξε «εθελούσια πράξη που βασίστηκε σε απόφαση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, με ευρεία συναίνεση από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα» και υπογραμμίζει ότι η εκάστοτε ουγγρική κυβέρνηση έχει καθήκον να αποτρέψει τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ.

Οι κυριότερες ανησυχίες του ΕΚ αφορούν τα εξής:

-τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος,
-την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας,
-τη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων,
-την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων,
-την ελευθερία της έκφρασης,
-την ακαδημαϊκή ελευθερία,
-την ανεξιθρησκεία,
-το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι,
-το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,
-τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων,
-τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και
-τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στο άκουσμα της είδησης, το νόμισμα της χώρας υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου.

Η Ουγγαρία θα αμφισβητήσει την απόφαση

Η απόφαση του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει τιμωρητική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας είναι μία «μικροπρεπής εκδίκηση» των πολιτικών που είναι υπέρ της μετανάστευσης, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto.

Ο Szijjarto είπε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς η αποχή από την ψηφοφορία δεν μετρήθηκε και αυτό άλλαξε το αποτέλεσμα της.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτα άλλο από μία μικροπρεπής εκδίκηση κατά της Ουγγαρίας από τους πολιτικούς που είναι υπέρ της μετανάστευσης», είπε.

«Η απόφαση βγήκε με δόλιο τρόπο και σε αντίθεση με τους σχετικούς κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών». 

Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v