Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Εκατοντάδες Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά ακίνητα

Κάτοικος της Αθήνας δηλώνει στο πρακτορείο ότι είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες να βρει αγοραστή για το σπίτι του. Το πούλησε σε οικογένεια από την Κίνα, έναντι €220.000. «Μία μέρα το είδαν και την άλλη έκαναν πρόταση», τονίζει.

Reuters: Εκατοντάδες Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά ακίνητα

Τρεις φορές την εβδομάδα, εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους οποίους υποδέχονται Έλληνες μεσίτες ακινήτων και τους οδηγούν στην πόλη για να τους δείξουν διαμερίσματα προς πώληση.

Τους επισκέπτες προσελκύουν οι χαμηλές τιμές και η «χρυσή βίζα», η οποία προσφέρει ανανεώσιμη πενταετή άδεια παραμονής σε αντάλλαγμα για επένδυση 250.000 ευρώ σε real estate.

Όπως σημειώνει το Reuters, με αυτά τα χρήματα αγοράζει κανείς ένα τριάρι στην πρωτεύουσα, με θέα την Ακρόπολη.

Είναι επίσης αρκετά για να φέρουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά, από τότε που άρχισε να καταρρέει η ελληνική οικονομία μετά την κρίση χρέους το 2009, αν και οι τιμές παραμένουν 40% χαμηλότερα από το υψηλό τους.

Ενας κάτοικος της Αθήνας, ο Βασίλης, δηλώνει στο πρακτορείο ότι είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες να βρει αγοραστή για το σπίτι του. Μία οικογένεια Κινέζων ήρθε μια μέρα να το δει και την επόμενη του έκανε πρόταση.

«Δεν είδαν το σπίτι άλλη φορά. Πήγαμε και πήραμε μία προκαταβολή και όλα πήραν τον δρόμο τους», λέει.

Ο Βασίλης είχε αγοράσει το σπίτι του στον Γέρακα το 2007 έναντι 320.000 ευρώ και αποφάσισε να το πουλήσει για να αγοράσει στα δύο παιδιά του δικά τους διαμερίσματα. Το πούλησε στην οικογένεια από την Κίνα έναντι 220.000 ευρώ.

«Παίρνουν πολλά περισσότερα τηλεφωνήματα» τονίζει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής», που εκπροσωπεί περίπου 3.000 μεσίτες. «Η πλειοψηφία είναι κυρίως ξένοι ενώ υπάρχουν και κάποιοι Έλληνες. Βασικά, οι Κινέζοι είναι μακράν οι περισσότεροι».

Ο κ. Ποταμιάνος προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν κατά περίπου 5-7% σε ετήσια βάση στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, φέτος και την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v