Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ αφαιρεί τη Ναμίμπια από τους φορολογικούς παραδείσους

Μετά τις δεσμεύσεις της για αλλαγές στους φορολογικούς νόμους και τις πρακτικές που ακολουθεί, βγήκε από τη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέντε οι χώρες που παραμένουν στον κατάλογο.

Η ΕΕ αφαιρεί τη Ναμίμπια από τους φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έβγαλαν τη Ναμίμπια από τη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους του μπλοκ την Τρίτη, μετά τις δεσμεύσεις της για αλλαγές στους φορολογικούς νόμους και τις πρακτικές, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η κίνηση μειώνει τον κατάλογο σε πέντε χώρες - Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ναμίμπια ήταν στη λίστα επειδή το φορολογικό καθεστώς της και οι πρακτικές της δεν ήταν σε συμφωνία με τα πρότυπα της ΕΕ. Ωστόσο, αφότου η αφρικανική χώρα δεσμεύτηκε να κάνει αλλαγές, οι υπουργοί τη μετέφεραν στην αποκαλούμενη γκρι λίστα των χωρών με χαμηλά στάνταρ φορολογικής διαφάνειας που έχουν σκοπό να βελτιωθούν. 

Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.

Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα, καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v