Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι: Η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία για το Brexit

Η Τερέζα Μέι πέρασε τον πρώτο κάβο στη δύσκολη διαδικασία προς το Brexit. Στο κοινοβούλιο μεταφέρεται η «μάχη». Σενάρια για πρόταση μομφής από βουλευτές και σφοδρές αντιδράσεις. Τα βασικά σημεία του προσχεδίου συμφωνίας με την Ε.Ε.

Μέι: Η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση είναι προς το συμφέρον του βρετανικού λαού. 

Η συμφωνία υλοποιεί τη βούληση του βρετανικού λαού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Η κα. Μέι ανέφερε πως θα παρουσιάσει τη συμφωνία αύριο στο βρετανικό κοινοβούλιο.  Η ίδια προειδοποίησε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες και ότι η συμφωνία θα υποβληθεί σε αυστηρή εξέταση. Όπως ανέφερε η μαραθώνια συνεδρίαση ήταν τεταμένη, καθώς έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το προσχέδιο της συμφωνίας για την αποχώρηση ήταν το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε και ήταν η κυβέρνηση αυτή που έπρεπε να αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πήρε μια συλλογική απόφαση.

Η κα. Μέι υπογράμμισε ότι η χώρα έχει την επιλογή να «πάρει πίσω τον έλεγχο και να οικοδομήσει ένα φωτεινότερο μέλλον για τη χώρα μας» ή να «γυρίσει πίσω στο μηδέν», με αβεβαιότητα και πιθανή ακύρωση του Brexit.

«Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά ότι η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε η κα. Μέι.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε "μεγάλη διάσπαση" στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου. Οπως μετέδωσε το Sky News 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Τα βασικά σημεία του προσχεδίου συμφωνίας

Το προσχέδιο συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνο θα διατηρήσει ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Το ντιλ θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα της Ε.Ε. για την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές γνωστό και ως «ισοδυναμία». Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσβαση ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν οι μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες. 

Σενάρια για πρόταση μομφής

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του ΒΒC, οπαδοί του Brexit στο Συντηρητικό κόμμα θα καταθέσουν πιθανότατα πρόταση μομφής εναντίον της κα. Μέι την Πέμπτη.

Η Λάουρα Κούνσμπεργκ ανέφερε ότι οι υπέρμαχοι του Brexit είναι τόσο θυμωμένοι για το προσχέδιο συμφωνίας της κα. Μέι που στέλνουν γράμματα στον επικεφαλής επιτροπής των Συντηρητικών που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση οποιαδήποτε πρόκληση στην ηγεσία του κόμματος.

«Υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις μου λέει ότι ο θυμός των οπαδών του Brexit είναι τόσο μεγάλος που φαίνεται πολύ πιθανό το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο- στέλνονται διαρκώς γράμματα» έγραψε στο Twitter η συντάκτρια του BBC.

Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος. Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας «Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στέρτζον (Σκοτία): Δύσκολη η έγκριση

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v