Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι: Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι επιστολές για την πρόταση μομφής

Πόλεμος δηλώσεων για μία ακόμη φορά στο κυβερνών κόμμα. Κρίσιμες οι επόμενες επτά μέρες για το μέλλον της χώρας, τονίζει η πρωθυπουργός και επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Μέι: Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι επιστολές για την πρόταση μομφής

«Η Κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει πιο δυναμική στάση. Να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις, να αποχωρήσει- αν απαιτηθεί- από τις συνομιλίες. Χρειάζεται θάρρος και πολιτική βούληση». Αυτά λέει στους Sunday Times ο επί πέντε μήνες Υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη, αφού προηγουμένως είχε εγκρίνει τη Συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Όμως, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με άρθρο της στην εφημερίδα The Sun, επαναλαμβάνει πως είναι η μόνη συμφωνία που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποκλείει οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο των 586 σελίδων, εκτός των τεχνικών διορθώσεων και προσαρμογών που θα προκύψουν κατά τις συνομιλίες στο διάστημα της σχεδόν δίχρονης μεταβατικής περιόδου. Οπως υπενθυμίζει η DW, δεν αποκλείει την περίπτωση επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη της στο Sky News, ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωσε, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι απ΄ό,τι γνωρίζει οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής.

"Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν", απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών.

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Θα βρεθούν οι υπογραφές για την ανατροπή Μέι;

Μμε σειρά άρθρων και τηλεοπτικών εκπομπών, οι σκληροί brexiteers, πνέουν τα μένεα με τους ομοϊδεάτες τους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και να σταθούν δίπλα στην πρωθυπουργό.

Στην προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που θα ανοίξουν την διαδικασία ανατροπής της- διαδικασία που γνωρίζουν καλά πως δεν πρόκειται να τους βγάλει πουθενά- εξαπολύουν βέλη κατά των Μάικλ Γκόουβ και Λίαμ Φοξ, υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικού Εμπορίου, που αρνήθηκαν να παραιτηθούν, κρίνοντας την Συμφωνία ό,τι καλύτερο υπάρχει τη δεδομένη στιγμή.

Το μεγάλο πρόβλημα των brexiteers είναι η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Έλλειψη που  επιχειρούν να καλύψουν με  πομφόλυγες περί εθνικής κυριαρχίας και Βρετανίας των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών.

Κι ενώ όλα αυτά εξελίσσονται στο κυβερνών Κόμμα, η Τερέζα Μέι έχει στραμμένη την προσοχή της στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στις 11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Συμφωνία.

Η Αντιπολίτευση απειλεί να την καταψηφίσει, αλλά εάν προηγούμενως οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες την εγκρίνουν στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 Νοεμβρίου, αυτό, δίχως αμφιβολία, θα πείσει πολλούς βουλευτές των Εργατικών να στοιχιστούν πίσω από την Πρωθυπουργό.  

Υφυπουργός Brexit: Μάταιος περισπασμός μία αλλαγή στην ηγεσία

Ο υφυπουργός για το Brexit Κουάσι Κουαρτένγκ μιλώντας σήμερα στο BBC χαρακτήρισε μάταιο περισπασμό μια πιθανή ανατροπή της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Συντηρητικών.

«Η απόκτηση νέου αρχηγού δεν πρόκειται να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε και θα αλλάξει την κοινοβουλευτική αριθμητική, επομένως είναι ένας μάταιος περισπασμός», είπε ο Κουαρτένγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ορίστηκε στην θέση αυτή από την πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v