Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πάνω από 36 σφραγισμένοι φάκελοι απαγγελίας κατηγοριών στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Ειδικοί σε νομικά θέματα εξήγησαν στο ABC News ότι ο αριθμός των σφραγισμένων φακέλων που αναμένουν την ανάληψη ποινικής δράσης είναι ασυνήθιστος για τη συνήθη ροή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

ΗΠΑ: Πάνω από 36 σφραγισμένοι φάκελοι απαγγελίας κατηγοριών στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

Περισσότεροι από 36 επίσημα σφραγισμένοι φάκελοι απαγγελίας κατηγοριών έχουν κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον από τις αρχές του 2018, μεταδίδει το ABC News.

Οι δικαστικοί αυτοί φάκελοι έχουν ειδικό αριθμό για την υπόθεση στην οποία αναφέρονται, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των πλευρών που εμπλέκονται ή η φύση των κατηγοριών που απαγγέλλονται. Με τον τρόπο αυτό παραμένει μυστικό σε ποιες υποθέσεις αναφέρονται οι δικαστικοί φάκελοι.

Ειδικοί σε νομικά θέματα εξήγησαν στο ABC News ότι ο αριθμός των σφραγισμένων φακέλων που αναμένουν την ανάληψη ποινικής δράσης είναι ασυνήθιστος για τη συνήθη ροή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Δεκατέσσερις από τους φακέλους κατατέθηκαν από τα τέλη Αυγούστου, ενώ την περίοδο εκείνη άρχιζε η εφαρμογή του κανονισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης, που απαγόρευε στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Η τυχαία ανακάλυψη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατηγοριών που κρατήθηκαν μυστικές κι αναμένεται να απαγγελθούν σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, προσήλκυσε εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης ως προς τη μεγάλη συγκέντρωση των αναφερόμενων δικαστικών φακέλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις δηλώσεις τους στο ABC News, οι σφραγισμένοι φάκελοι μπορεί να συνδέονται με την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, οι ίδιοι φάκελοι μπορεί να αποτελούν μέρος μιας μυστικής προσπάθειας για την προστασία της έρευνας του Μάλερ, από κινήσεις πρώιμου τερματισμού της.

“Υποθέτω ότι ο Μάλερ ήξερε πως μετά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών θα υπάρξει μία πραγματική απειλή για τη συνέχιση της έρευνάς του. Ήξερε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει, ήταν να κινητοποιηθεί πριν από μία τέτοια εξέλιξη”, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού ανακριτή αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία της έρευνας ή τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης των σφραγισμένων φακέλων.

Οι σφραγισμένοι φάκελοι που περιέχουν κατηγορίες χρησιμοποιούνται συχνά όταν ο κατηγορούμενος βρίσκεται στο εξωτερικό και οι εισαγγελείς δεν θέλουν να υπάρξει διαρροή πριν κατορθώσουν να τον συλλάβουν.

Ωστόσο, οι ίδιοι φάκελοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης προκειμένου κάποιος που έχει στοχοποιηθεί από την έρευνα να συνεργαστεί περισσότερο, οδηγώντας σε έναν μεγαλύτερο στόχο του ανακριτικού έργου, σύμφωνα με τον Κένταλ Κόφεϊ που υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. “Ειδικότερα, όταν πρόκειται για κάποιον που εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει προληπτική βοήθεια και σχετίζεται με συνομιλίες ή ηχογραφημένες συνομιλίες με άλλους υπόπτους στην έρευνα”, πρόσθεσε.

Ο Μάλερ έχει χρησιμοποιήσει έναν σφραγισμένο φάκελο κατηγοριών προηγούμενα. Η υπόθεση κατά του Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, παρέμεινε μυστική επί τρεις μήνες πριν δημοσιοποιηθούν οι κατηγορίες για ψευδορκία, τον Οκτώβριο του 2017.

Η αμερικανική κοινή γνώμη έμαθε για τις κατηγορίες αυτές μόνο όταν ο Μάλερ εξασφάλισε την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας με τον Παπαδόπουλο. Τότε, έγινε γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ που είχε παραδεχτεί την ενοχή του στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

Ο Μπρετ Κέιπελ, βετεράνος νομικός αναλυτής, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ποσοστό 16% επί του συνόλου των ποινικών υποθέσεων που εισήχθησαν το 2018, παρέμειναν σε σφραγισμένους φακέλους. Το ποσοστό αυτό θεωρείται “ασυνήθιστα υψηλό”, προσθέτει ενώ τονίζει ότι κι ο χρόνος που κρατήθηκαν οι φάκελοι αυτοί ήταν μεγαλύτερος της συνήθους δικαστικής πρακτικής.

“Οι φάκελοι κανονικά παραμένουν σφραγισμένοι μέχρι τη σύλληψη του προσώπου σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αλλος σημαντικός λόγος για να παραμείνει ένας φάκελος σφραγισμένος είναι ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενα προβλήματα στη συνέχιση της έρευνας”, συμπλήρωσε ο Κέιπελ.

Ο Κόφεϊ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι φάκελοι που έχουν συσσωρευτεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον σχετίζονται με την έρευνα του Μάλερ. Ωστόσο, στην περίπτωση που συνδέονται θα επέτρεπαν τη συνέχιση της έρευνας πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών.“Στην περίπτωση που ο Μάλερ είχε προετοιμάσει την απαγγελία κατηγοριών αλλά δεν επιθυμούσε η ανακοίνωσή τους να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές, τότε, το έγγραφο απαγγελίας κατηγοριών σε έναν σφραγισμένο φάκελο θα ήταν η πιο πρόσφορη μέθοδος”, εξήγησε.

Ο ειδικός ανακριτής είχε έναν καλό λόγο για να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο Μάλερ θα μπορούσε να απαγγείλει κατηγορία σε κάποιον μόνο με την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ αν συμβεί αυτό, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των κατηγοριών ή απόρριψής τους, μπορεί να γίνει μόνο με την εμπλοκή δικαστή.

Κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, την ευθύνη εποπτείας της έρευνας για τη Ρωσία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο (τότε) υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, προκαλώντας την οργή του προέδρου Τραμπ ο οποίος και τον απέπεμψε μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Μάλερ ανέλαβε τον Μάιο του 2017 κι αμέσως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ την έρευνα του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.Ο ειδικός ανακριτής έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό τη σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ίδιος διερευνά τυχόν παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμους συνεργάτες του μέσω του εξαναγκασμού σε παραίτηση του Κόμεϊ, αλλά και τυχόν διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων κι επιχειρηματιών σε βάρος της προεδρικής υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Την περίοδο αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ συνεργάζεται με τους δικηγόρους του προετοιμάζοντας γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έχει απευθύνει ο Μάλερ, ενώ ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος στενών συνεργατών του προέδρου ή μελών της οικογενείας Τραμπ.

Πηγή: ABC News, CNN, “Politico”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v