Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: Διακυβεύεται το μέλλον της Βρετανίας στην ψηφοφορία

Τώρα είναι η ώρα για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η συμφωνία είναι η μόνη οδός για μια ομαλή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ για το Brexit.

Μπαρνιέ: Διακυβεύεται το μέλλον της Βρετανίας στην ψηφοφορία

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Βrexit θα διεξαχθεί κανονικά στις 11 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα το γραφείο της, αν και ένα δημοσίευμα φέρει υπουργούς να επιδιώκουν μια καθυστέρηση προκειμένου να αποτρέψουν μια ήττα τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.

Η Μέι έχει πει κατ΄επανάληψη πως, αν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, οι μόνες εναλλακτικές είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία ή η αναστροφή του Brexit.

Η εφημερίδα Times ανέφερε πως κατώτεροι υπουργοί κάλεσαν την πρωθυπουργό να καθυστερήσει την ψηφοφορία φοβούμενοι μια πανωλεθρία.

«Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την [ερχόμενη] Τρίτη, όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι. Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσον είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Στις 10 Δεκεμβρίου, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινώσει την άποψή του για το αν η Βρετανία μπορεί μονομερώς να σταματήσει το Brexit.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία της Μέι για το Brexit θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, επιμένοντας πως η συμφωνία είναι η μόνη οδός για μια ομαλή αποχώρηση από την ΕΕ.

«Αν δεν υπάρχει συνθήκη αποχώρησης, δεν υπάρχει μετάβαση, καμία βάση εμπιστοσύνης την οποία χρειαζόμαστε με τους Βρετανούς για τη μελλοντική σχέση», είπε ο Μπαρνιέ σε εκπροσώπους πόλεων και περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών πως είναι κρίσιμο τώρα να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

«Τώρα είναι η ώρα για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ξέρετε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα δώσει την ετυμηγορία του σε αυτό το κείμενο και για τη μελλοντική σχέση τις ερχόμενες ημέρες. Είναι μια ψηφοφορία στην οποία διακυβεύεται το μέλλον της χώρας τους.»

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε την άποψή του πως η συμφωνία για το Brexit, την οποία η Μέι επιθυμεί το βρετανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει, είναι η καλύτερη που μπορεί να πάρει η Βρετανία προκειμένου να διευθετήσει την ομαλή αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι --η συμφωνία αποχώρησης και η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση-- είναι, κατά την άποψή μας, η μοναδική και η καλύτερη δυνατή ώστε να οργανωθεί μια ομαλή αποχώρηση», είπε.

Η Μέι χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC για να προωθήσει την προσπάθειά της να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.

«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μια είναι να φύγουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία (...) οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit», είπε.

Η Μέι σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι συζητάει με βουλευτές το θέμα της παραχώρησης στο κοινοβούλιο ενός μεγαλύτερου ρόλου σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως είναι μια πλάνη να σκεφθεί κανείς πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, αν η συμφωνία της πρωθυπουργού ηττηθεί στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης στο παρά πέντε είναι απλώς μια πλάνη», είπε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας -- οι εναλλακτικές σε αυτή τη συμφωνία είναι καμία συμφωνία ή κανένα Brexit. Είτε η μία είτε η άλλη θα μας αφήσει μια διχασμένη κοινωνία και ένα διαιρεμένο έθνος.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v