Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Στο 2% θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Τουρκία το Q3

«Βλέπουμε τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα πιο αρνητικές. Η πρόβλεψη μας για το 2018 είναι 2,8% ενώ αναμένουμε 1,5% για την επόμενη χρονιά», αναφέρουν οικονομολόγοι. Τι βλέπει το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα.

Reuters: Στο 2% θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Τουρκία το Q3

Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας θα υποχωρήσει στο 2% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και στο 2,8% συνολικά για το 2018, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ και οι επιπτώσεις της κρίσης του νομίσματος συνεχίζουν να ρίχνουν το βάρος τους στην οικονομία.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, δίνοντας ώθηση στις τιμές, στέλνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 25%, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 ετών.

Με τη λίρα να έχει αρχίσει να ανακάμπτει, μετά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό, το Νοέμβριο. Παραμένει ωστόσο υψηλότερος από 20%.

Η τουρκική οικονομία ενισχύθηκε 7,4% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και 5,2% το δεύτερο, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν η επιβράδυνση να είναι πιο εμφανής το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τον μέσο όρο 15 οικονομολόγων προβλέπεται ανάπτυξη 2%.

«Βλέπουμε τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα πιο αρνητικές. Η πρόβλεψη μας για το 2018 είναι 2,8% ενώ αναμένουμε 1,5% για την επόμενη χρονιά», αναφέρεται.

O υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η κυβέρνηση βλέπει 3,8% ανάπτυξη φέτος και 2,3% το 2019. Δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα προέβλεπε 3,1% για το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v