Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Η 56χρονη πολιτικός κέρδισε την ηγεσία με 517 από τους 999 ψήφους. Ποιο είναι το προφίλ της πρώην πρωθυπουργού του Ζάαρλαντ που έχει χαρακτηριστεί «μίνι Μέρκελ». Οι θέσεις της για την Ευρώπη και η αντιπαράθεση με τους Πρασίνους.

Η Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κέρδισε τον Φρίντριχ Μερτς στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την επιλογή του νέου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίας.

Η 56χρονη Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει χαρακτηριστεί «μίνι Μέρκελ» και ήταν η υποψήφιος που στήριζε η ελίτ του κόμματος και η καγκελάριος. Κέρδισε την ηγεσία με 517 από τους 999 ψήφους, ενώ ο αντίπαλος της (στηρίχθηκε από τον Β. Σόιμπλε) έλαβε 482. Η επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και η νυν γενική γραμματέας του Κόμματος προοριζόταν κατά τα φαινόμενα από την κ. Μέρκελ και για διάδοχός της στην καγκελαρία. 

Η κα. Kραμπ-Καρενμπάουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

Νωρίτερα, η κα. Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο κ. Μερτς και o Γενς Σπαν απευθύνθηκαν στους συνέδρους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις τους. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν ήταν η εσωτερική ασφάλεια, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ακροδεξιά και η θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο. 

«Το CDU είναι ο τελευταίος μονόκερος στην Ευρώπη, το τελευταίο μεγάλο λαϊκό κόμμα», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και απάντησε ευθέως σε όσους την περιγράφουν ως «μίνι-Μέρκελ» ή ως «αντίγραφο» της Καγκελαρίου. «Είμαι αυτή που είμαι και έχω κερδίσει εκλογές ακριβώς επειδή είμαι όπως είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερτς επιχείρησε μια πιο «αρχηγική» εμφάνιση, τονίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, πολιτική αξιοπιστία και επικοινωνία με τους πολίτες, ενώ ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός της ενίσχυσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD), για το οποίο έχει καταλογίσει ευθύνες στο κόμμα του, έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι «φυσικά θα τα πάμε καλά» με την Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα παραμείνει Καγκελάριος.

Ο 38χρονος κ. Σπαν αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμά του των τελευταίων εβδομάδων, την «Ατζέντα 2040», τις δράσεις, με άλλα λόγια, που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου σε 20 χρόνια η Γερμανία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να ευημερεί, ως ανοιχτή κοινωνία και ελεύθερη οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν ως τον λιγότερο πιθανό να κερδίσει την αναμέτρηση, δήλωσε: «Διαβάζω κι εγώ τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν το σκάω όταν έρχονται τα δύσκολα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v