Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινος συναγερμός στη Γαλλία: 89.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα

Live εικόνα από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια, με ρίψη δακρυγόνων. 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, 481 προσαγωγές. Ενταση, αγωνία και ελπίδες να μην επαναληφθεί το «μαύρο Σάββατο».

Κίτρινος συναγερμός στη Γαλλία: 89.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η σημερινή κινητοποίηση τους έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου. Περίπου 70 άτομα συνελήφθησαν και στις Βρυξέλλες, όπου το τετράγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει αποκλειστεί πλήρως.

Πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης  διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης». «Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Η ένταση και η αγωνία είναι φανερές στην κορυφή του κράτους. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο πρόεδρος, νηφάλιος όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση» αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την «τέταρτη πράξη» του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, βρίσκονται σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε στοιχεία της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ. Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».


Μία αποφασιστική στιγμή για το πεπρωμένο του Mακρόν

Το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» αναμένεται να αποτελέσει μία «αποφασιστική στιγμή» και «ένα σημείο καμπής» για το μέλλον του απρόβλεπτου αυτού κινήματος, που προκαλεί κλυδωνισμούς στους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και για το πεπρωμένο του ίδιου του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, εκτιμά στο σύνολό του ο σημερινός Τύπος της χώρας.

«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν στην εφημερίδα Liberation.

Η ίδια εφημερίδα τιτλοφορεί το σημερινό της φύλλο «Κίτρινος συναγερμός» και παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζοντας το ερώτημα «θα καεί το Παρίσι;»

Από την πλευρά της, η έγκυρη Monde, που κυκλοφορεί με ένα ειδικό αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα, έχοντας για τίτλο «Οι οργές και τα ρήγματα της Γαλλίας», κρίνει πως η «Ε’ Δημοκρατία έχει εισέλθει από την 1η Δεκεμβρίου σε μία από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας της».

«Τα γεγονότα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου θα αποδείξουν εάν θα είναι επίσης και η πλέον επικίνδυνη περίοδος», γράφει ο αρθρογράφος Ζερόμ Φενογκλιό, παρατηρώντας πως «το Μέγαρο των Ηλυσίων και η κυβέρνηση επέλεξαν να δραματοποιήσουν τους κινδύνους από την έκρηξη της εξελισσόμενης εξέγερσης, ευελπιστώντας πως έτσι θα κατευνάσουν την ορμητικότητά της και τις πολιτικές της συνέπειες».

Για τη Figaro , η 4η Πράξη των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» θα φέρει τον Μακρόν «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του».

«Η κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» θα στιγματίσει αναμφίβολα την πενταετία του Μακρίν, όπως οι μεγάλες απεργίες του 1995 και οι εξεγέρσεις στα προάστια είχαν στιγματίσει τις θητείες του Ζακ Σιράκ, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 τη θητεία του Νικολα Σαρκοζί και το κύμα των τρομοκρατικών πληγμάτων αυτήν του Φρανσουά Ολαντ», σημειώνει ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπουρμό.

Για τον Πασκάλ Κοκί της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

«Τούτο το Σάββατο θα είναι κατ’ ουσίαν η ημέρα που θα σημάνει εάν το κίνημα έχει τελειωτικά εκτροχιασθεί προς την πλευρά της βίας και της αναρχίας, ή απλώς έχει κορυφωθεί έως του σημείου που θα αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή έξοδος από την κρίση», τονίζει ο ίδιος αρθρογράφος, προσθέτοντας με σκεπτικισμό πως «η δεύτερη τούτη υπόθεση δεν είναι και η πιο πιθανή».

Στην εφημερίδα Republicain Lorrain ο Ξαβιέ Μπρουέ νουθετεί τα «Κίτρινα Γιλέκα» να «ξεκαθαρίσουν αυτό που θέλουν να δείξουν με την εξέγερσή τους»

Η Μισέλ Κοτά στην Nice Matin σημειώνει από την πλευρά της πως «κατά μίαν έννοια, τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ήδη κερδίσει», αλλά σπεύδει αμέσως μετά να υποβαθμίσει αυτήν τη «νίκη του φόβου», που μπορεί κάλλιστα «να στραφεί εναντίον αυτού που προασπίζονται».

Κι όπως σημειώνει ο Λοράν Μποντέν στην Dernieres Nouvelles d’ Alsace, «ό,τι και αν συμβεί, η κυβέρνηση θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα της ημέρας. Ένεκα αυτού ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους στην απάντηση που πρέπει ν’ αντιτάξει σε αυτήν την κρίση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v