Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Στο 1,6% «βούτηξε» η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Βουτιά από το 5,3% του δεύτερου τριμήνου και το 7,3% του πρώτου. Χαμηλότερα και από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 2%. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από την κρίση της τουρκικής λίρας ρίχνουν το βάρος τους στην οικονομία.

Τουρκία: Στο 1,6% «βούτηξε» η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Ηταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters που εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί στο 2%.

Η ανάπτυξη αναμενόταν να υποχωρήσει καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από την κρίση της τουρκικής λίρας ρίχνουν το βάρος τους στην οικονομία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αναθεωρήθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από 5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το τουρκικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7,3%.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, δίνοντας ώθηση στις τιμές, στέλνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 25%, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 15 ετών.

Με τη λίρα να έχει αρχίσει να ανακάμπτει, μετά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό, το Νοέμβριο. Παραμένει ωστόσο υψηλότερος από 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v